A KRIKETTRŐL PREZENTÁLT SEPRÉNYI KITTI

A KRIKETTRŐL PREZENTÁLT SEPRÉNYI KITTI

A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium szorgalmas diákja, Seprényi Kitti (15) a jövő jó tanuló – jó sportolója. A kilencedik osztályos lány közösségi típus, szabadidejében rengeteget olvas, az Igrice Néptáncegyüttes oszlopos tagja és emellett arra is volt ideje, hogy az angol nyelvű városi prezentációs versenyre felkészüljön, és negyedik helyezést érjen el.

– Negyedik osztályos voltam a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskolában, amikor elkezdtem angolt tanulni. Mivel tudtam, hogy az angol világnyelv, sosem gondoltam rá felesleges tantárgyként. Nem igazán tudom megfogalmazni, hogy mi is tetszik benne igazán... Az biztos, hogy eddig akárhová utaztam, óriási élmény volt, hogy tudtam angolul kommunikálni, könnyedén megértetem magam másokkal, és én is értem a hozzám beszélőket. A hazánkba látogató külföldieket is szívesen segítem a tájékozódásban, hiszen ma már elengedhetetlen egy idegen nyelv ismerete. Nagyon szívesen beszélgetek az iskolánkban tanuló külföldi cserediákokkal is. Tavaly középfokú nyelvvizsgát tettem, most pedig minden erőmmel a felsőfokú nyelvvizsgára készülök – mesélte Kitti.

 

AMAZING AUSTRALIA

 

– Hogy jött az ötlet, hogy jelentkezel a városi prezentációs versenyre?

– Az angol tanárnőm, Vass Mihályné hívta fel erre a versenyre a figyelmemet. Egyik órán megkérdezte tőlem és az osztálytársaimtól, hogy kinek van kedve hozzá. Én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy „Még szép, hogy van kedvem hozzá!”. Mivel nagyon szeretem a sportot, nem volt nehéz a prezentációmhoz témát választani. Az „Amazing Australia” címen belül Ausztrália nemzeti sportját, a krikettet választottam. A verseny előtt két héttel elkészítettem az első verziót a prezentációmról. Összeállítottam a Power Point bemutatót és megírtam magamnak az előadásom szövegét. Mire tökéletesnek éreztem a prezentációmat és a szövegemet, legalább ötször dolgoztam át. De szerencsére volt kritikusom, hiszen minden egyes angol órámon előadtam és a Tanárnőmmel csiszolgattunk rajta.

 


Hogy tudod leküzdeni a lámpalázat?

– A néptánc miatt többször részt vettem már szóló táncversenyeken, ahol megtanultam leküzdeni a lámpalázamat, és általános iskolás koromban többször vettem részt szóbeli és írásbeli tanulmányi versenyeken, így nem igazán izgulom túl magam manapság. Azért sikerült legyőznöm ezt a problémát, mert rájöttem, hogy nem kell másokkal foglalkoznom, és olyan dolgokra gondolnom, hogy „Jaj, ők úgyis jobbak lesznek, én meg az utolsó leszek.” Ilyenkor magamnak bizonyítok és megpróbálom jól érezni magam, hiszen ez a fő!

 

ANGOL NYELVŰ ZENÉK, FILMEK ÉS KÖNYVEK

 

– Mit javasolsz azoknak, akiknek nehezen megy az angol nyelv tanulása?

– Az én javaslatom az, hogy hallgassanak zenét, próbálják megérteni, hogy miről szól egy szám. A filmeket és sorozatokat pedig angol nyelven nézzék, ne szinkronizáltan. Nekem ezek rengeteget segítettek mind a hallásértésben, mind a szókincsem bővítésében. Valamint, szeretek olvasni és egy ideje angol nyelvű könyveket is forgatok a fejlődésem érdekében.

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet

#kapcsolódó

IRÁNY PORTUGÁLIA

IRÁNY PORTUGÁLIA

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája...