HELYESÍRÓ KÉMIKUSUNK, VERES ESZTER

HELYESÍRÓ KÉMIKUSUNK, VERES ESZTER

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákja, Veres Eszter (17) nem csak egy tudományterület iránt érdeklődik. A szorgalmas lány tavaly kémiai tudását bizonyította, idén pedig helyesírásból tarolt.

A tavalyi évben az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen értél el megyei első helyezést, idén pedig az Implom József Középiskolai Helyesírási versenyen győztél. Hogy jött a kémia mellett a nyelvtan iránti érdeklődés?

– Mindig nagyon szerettem a nyelvtant és a kémiát is. Tavaly is indultam ugyanezen a versenyen, ám csak második lettem, valamint idén is részt vettem a kémia OKTV-n, amiről még nincs eredmény. Számomra valahogy kiegészíti egymást a két terület.

 

SOKAT SEGÍTETTEK A KORÁBBI ÉVEK FELADATSORAI

 

– Hogyan készültél fel a versenyre?

– Szó szerint átrágtam magam az egész Magyar Helyesírási Szótáron, megcsináltam az előző évi feladatsorokat, tollbamondásokat. Segítséget magyartanárom, Janek Erzsébet nyújtott, bármilyen kérdéssel fordulhattam hozzá, de nagyban hozzájárult első helyezésemhez előző magyartanárom, Jánosiné Juhász Katalin, aki a tavalyi versenyre készített fel. Ez alapozta meg a nyelvtantudásomat.

 


– Milyen volt a verseny, mely feladatok voltak a kedvenceid, vagy a legnehezebbek számodra?

– A verseny egy egyoldalas tollbamondásból és egy feladatsorból állt, aminek kitöltésére egy órát kaptunk. A tollbamondás Arany János életéről szólt, ez a feladat volt a kedvencem. A többi feladatot a változatosság jellemezte, például tulajdonnevek, j-ly-s vagy kötőjeles szavak helyesírása. A legnehezebb talán az volt, amikor el kellett dönteni híres emberekről, hogy a vezetéknevük végén i vagy y áll.

 

MEGLEPTE AZ ELSŐ HELYEZÉS

 

– Számítottál-e az első helyre?

– Az eredmény, hogy első lettem, kissé meglepett és váratlanul ért, de arra számítottam, hogy jó helyezést fogok elérni, éreztem, hogy jól sikerült kitöltenem a tesztet. Annak örülök a legjobban, hogy ezzel továbbjutottam az országos fordulóba.

 


– Hogy készülsz az országos fordulóra, mennyivel számolsz nehezebbre?

– Biztosan át fogom nézni az elejétől kezdve a Magyar Helyesírási Szótár lapjait, és igyekezni fogok minél többet gyakorolni, hogy a lehető legjobb helyezést érjem el itt is.

 

AZ INTERNET A HELYESÍRÁS ELLENSÉGE?

 

– Miért tartod fontosnak, hogy a mai fiatalok számára is elsődleges legyen a helyesírás?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai fiatalok megtanuljanak helyesen írni, mivel úgy veszem észre, hogy egyre rosszabb a magyar ifjúság helyesírása. Ennek egyik oka szerintem az, hogy nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a gyakorlati feladatokra nyelvtanórán, inkább elméleti oktatást kapunk. Másrészt az interneten nem sokan foglalkoznak azzal, hogy helyesen fejezzék ki magukat, pedig véleményem szerint elég zavaró tud lenni, amikor valaki alapvető hibákat vét, ráadásul ezt az interneten mindenki láthatja. Szerintem ha egy szó írásában bizonytalanok vagyunk, akkor jobb ha utánanézünk, minthogy leírjuk hibásan.

 

 

Farkas Fanni

Fotók: Internet

#kapcsolódó

Megtelt a Kölcsey a nyílt napon

Megtelt a Kölcsey a nyílt napon

Nyílt napot tartottak a nyolcadik évfolyamos diákoknak a Nyíregyházi Kölcsey...

Magyarország Tortája 2017

Magyarország Tortája 2017

2017-ben a Balatoni Habos Mogyoró lett Magyarország Tortája