A ZENEELMÉLET IZGALMAS VILÁGA – INTERJÚ PETHŐ BETTINÁVAL

A ZENEELMÉLET IZGALMAS VILÁGA – INTERJÚ PETHŐ BETTINÁVAL

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendéke, Pethő Bettina (18) gyermekként is rajongott a zenéért, ám énekesnői álmain hamar túlszárnyaltak pedagógusi ambíciói. A magánénekes szakon tanuló lány szorgalmasan figyel a tanórákon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Nyíregyházi Egyetem Által megrendezett Középiskolások IV. Zenei Versenyén kiemelkedő eredménnyel zárt.

Az iskolában a komolyzene van a középpontban, de szabadidőmben a párommal könnyűzenével lépünk fel különböző rendezvényeken. Szívesen foglalkozok vers-, és prózaírással is – mesélte magáról Pethő Bettina, aki szabadidejében sok időt tölt kutyájával, igazi állatbarát.

 

– Már gyerekként is vonzott a zene világa?

– Már kisgyermek korom óta fontos szerepet tölt be a zene az életemben. Régen énekesnő szerettem volna lenni, de az évek múlásával a színpad helyett a pedagógusi pálya kezdett érdekelni.

 

Bettina rajong a komolyzenéért, zongorán is játszik.

 

– A zeneelmélet mely része a kedvenc számodra?

– Az összhangzattan számomra a legkedvesebb, mert bámulatos, milyen matematikai összefüggések vannak a zenében és felfoghatatlan, hogy egy érzékeinkre ható dolog mögött mennyi tudományos összefüggés fedezhető fel.

 

A JÖVŐ ÉNEK-ZENE TANÁRNŐJE

 

– Részt vettél a Nyíregyházi Egyetem Által megrendezésre került Középiskolások Zenei Versenyén. Miért jelentkeztél a megmérettetésre, és hogyan készültél fel rá?

– Elsősorban azért jelentkeztem, mert magyar nyelv-irodalomtanár és ének-zene tanár szeretnék lenni. A versenyen való helyezés elérésével mentesültem volna az adott tantárgyból való felvételi alól, viszont utólag értesültem, hogy az egyetem idén nem indítja ezt a képzéspárt, így terveim szerint Budapesten fogom folytatni tanulmányaimat. A felkészülésben Pető István tanár úr adta a megfelelő szakmai segítséget.

 

Nincs konkrétan kedvenc zenei előadója, minden dallam más és más hatással van rá.

 

– Milyen élményekkel gazdagodtál a versenyen?

– Találkozhattam különböző iskolák tehetséges növendékeivel, és nagyon sok tapasztalatot szereztem a megmérettetés által. Készséges versenyeztető pedagógusok segítették az eredményes helytállásomat, könnyen felszabadultam előttük.

 

MEGDOLGOZOTT AZ EREDMÉNYÉRT

 

– Második helyezést értél el szolfézs-zeneelmélet kategóriában. Számítottál erre az eredményre?

– Igen, mivel magas óraszámban tanítják iskolámban a szolfézs és zeneelmélet tantárgyakat, így kellő tudást szereztem a megmérettetésre. Nagy öröm ez számomra!

 

– Van-e más verseny kilátásban a közeljövőre nézve?

– Most elsősorban az érettségi vizsga sikeres letételére, és a továbbtanulásra koncentrálok. Egyelőre nincs kilátásban más verseny, de ha alkalom adódik rá, szívesen részt veszek rajta.

 

 

Farkas Fanni

#kapcsolódó

SZAVALÓVERSENYEN NYERT JÉCSÁK JUDIT

SZAVALÓVERSENYEN NYERT JÉCSÁK JUDIT

Idén első alkalommal került megrendezésre a Szabó Magda Szavalóverseny, melynek...

Lipcsei Hajnalka sikerei

Lipcsei Hajnalka sikerei

Hajnalka a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanszakos növendéke.