VIRGILIUS MOLDOVAN ALKOTÁSAI NYÍREGYHÁZÁN

VIRGILIUS MOLDOVAN ALKOTÁSAI NYÍREGYHÁZÁN

Három helyszínre osztották fel Virgilius Moldovan szobrászművész kiállítását Nyíregyházán. Az egyedülálló tárlathármas a Nyíregyházi Városi Galériában, a Pál Gyula Teremben, és a Váci Mihály Kulturális Központban látogatható május 10-ig.

Virgilius Moldovan világhírű, román származású osztrák szobrászművész, Bécs kortárs művészeti életének meghatározó alakja. Magyarországon először Nyíregyházán mutatkozik be, Németh Erika művészeti vezető kurátori munkájának köszönhetően.

 

 

A Nyíregyházi Városi Galériában ironikus, érzelemgazdag bronz portrékat láthatnak az érdeklődők, a Váci Mihály Kulturális Központ földszinti kiállítóterébe a hatalmas méretű bronz és szilikon portrék kerültek, a Pál Gyula Terem pedig a társadalomkritikai témákat feldolgozó műveknek ad otthont.

 

 

– Szobrai jóval többet jelentenek, mint reális formaképzések. Nem egy bizonyos ideális típusú emberi test jelenik meg nála, hanem gyakori a művészi kifejezést szolgáló, az általános szemléletben csúnyaként minősített emberi figura is. Szobrai megrázó realizmussal fejezik ki a diktatúrák hatása alatt széthulló emberi sorsokat. A hatalmas méretű figurák monumentalitás megjelenése már magában is lenyűgöző. Azonban a sajátos pigmentáció, a festett szilikon és műgyanta anyag tovább dramatizálja a szobrok megjelenését. Bár szándéka bizonyos esetekben sokkot okozni a nézőnek, szobrai mintázásakor átüt munkáin az életerő, az életöröm, az élet és az ember szeretete. Az általános szabványoknak ellentmondó szépségen keresztül, a művészet igaza, szépsége lép előtérbe – osztotta meg a kiállítás kapcsán Németh Erika művészeti vezető.

 

 

Farkas Fanni

#kapcsolódó

Média és zene börze

Média és zene börze

Részletekért kattints ide!

Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Augusztus 20-án a kenyér élettörténetét feldolgozó interaktív játékkal, kenyéráldással...