Aki cuki, az cuki

Aki cuki, az cuki

Napi cuki a Nyíregyházi Állatparkból.

A borneói orángután a világ legnagyobb és leglassabban szaporodó fán élő emlőse. Mivel súlya túl nehéz az ugráláshoz, úgy jut fáról fára, hogy addig hintázik az egyik ágon, amíg el nem tudja kapni a másikat, és eközben mindig legalább két végtagjával kapaszkodik. Elsősorban gyümölcsökkel, azon belül is fügefélékkel táplálkozik, emellett eszik leveleket, gallyakat, rügyeket és virágokat, sőt, esetenként földet is – alighanem ásványi anyagai miatt. Étrendjét kisebb rovarokkal, gerincesekkel, tojással egészíti ki, illetve a fák lombozatában, odvaiban megmaradó esővizet issza. Nappal aktív, éjszakára lombokból épít fészket, akár húsz méter magasan is.

 

 

– Az orangután az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj. A vadászat, az illegális állatkereskedelem mellett főleg élőhelyének pusztulása fenyegeti. Az orvvadászok megrendelésre szállítják a vadon fogott orangutánkölyköket, amelyek anyját rendszerint megölik. 1900-ban még mintegy 300 ezer orangután járta a vadont; számuk 1971-re 4500 alá csökkent. Az aktív védelemnek, visszatelepítő programoknak köszönhetően jelenleg úgy 25 ezer orangután élhet a két szigeten; többségük Borneón – olvasható a Nyíregyházi Állatpark hivatalos honlapján.

 

Érdekesség: Az orangutánok rendkívül vonzódnak a tárgyakhoz, eszközökhöz; a vadon élő példányok is rendszeresen használnak eszközöket. Állatkertekben jó megfigyelőképességük, intelligenciájuk, erejük és eszközhasználó képességük révén ők a legsikeresebb szökőművészek.

 

Farkas Fanni

Fotók: Kohut Árpád

#kapcsolódó

Meglepő látvány fogadta az autósokat - Elefánt legelészett az út mentén

Meglepő látvány fogadta az autósokat...

Elefánt kóválygott a 6-os úton Szigetvár közelében – videó!