Kis nagy marák születtek

Kis nagy marák születtek

A pampanyúl vagy más néven nagy mara (Dolichotis patagonum) Földünk második legnagyobb rágcsálója. Megjelenése olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel, valójában azonban a tengerimalacfélék családjába tartozik. A Nyíregyházi Állatparkban élő három tenyészpár közül most mindháromnak születettek utódai, májusban és júniusban.

A három hónap vemhességi idő után világra jött kölykök már 24 órával a születésük után képesek önállóan járkálni, ekkor még leginkább a rejtett kotorékban tartózkodtak. A különböző életkorú utódok a napsütéses időben előszeretettel töltik idejüket az Andok kalandok kifutórendszerének felszínén is. Bár hamar elkezdték enni a fűféléket, a rágcsálóknál szokatlan módon, akár 13 hetes korukig szopni is fognak majd. A kölykök felnevelése idején, az addig csak kettesben élő párok a többi párral átmeneti kolóniát alkotnak, s bár egymás kicsinyeit nem szoptatják, közösen vigyáznak az öt utódra.

A rágcsálókra nem jellemző módon a nagy mara monogám kapcsolatban él, egy életre választ párt, a kölyköket pedig együtt nevelik fel. A tartós párkapcsolatnak több oka is van, egyrészt a nőstény évente két alkalommal, akkor is csupán néhány órán át fogamzóképes, így a hímnek állandóan választottja közelében kell maradni, nehogy elszalassza az alkalmas időpontot. Ráadásul a nősténynek rengeteg energiára van szüksége a kölykök kihordására és táplálásra, leszegett fejjel kell szinte egész nap legelésznie, ám így nehezebben veszi észre a ragadozókat. A hím ezért a nap nagy részét őrködéssel tölti, hogy párját és utódait figyelmeztesse a közelgő veszélyre, valamint a rivális hímeket távol tartsa családjától.

(Szöveg és fotók: Nyíregyházi Állatpark)

#kapcsolódó

Keresztszülő kerestetik!

Keresztszülő kerestetik!

Adj nevet a kis zsiráfnak. Már a Tarzan ösvénye nagy kifutójában tekinthető...

Családbarát munkahely és szolgáltatóhely a Nyíregyházi Állatpark

Családbarát munkahely és szolgáltatóhely...

Családbarát munkahely és szolgáltatóhely a Nyíregyházi Állatpark