Támogatják az iskolakezdést

Támogatják az iskolakezdést

Bő két hét múlva megkezdődik a 2017/18-as tanév. Nyíregyháza önkormányzata idén is különböző juttatásokkal támogatja a szülőket és gyermekeket. Ebben az évben közel 2680 diák után kapnak majd a családok Erzsébet utalványt, mintegy 4700 gyermek kap ingyenes tanszercsomagot és több ezer tanulónak biztosítanak bérlettámogatást is.

SEGÍTSÉG A CSALÁDOKNAK

 

Az iskolakezdés nagy anyagi terhet ró a családokra, hiszen ilyenkor kell megvenni az oktatáshoz szükséges eszközöket, felszereléseket. Nyíregyháza önkormányzata minden évben, így idén is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megkönnyítse azoknak a szülőknek az életét, akik iskolás gyermeket, gyermekeket nevelnek. A zökkenőmentes tanévkezdést már most, augusztusban megalapozza az önkormányzat. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak alapösszegű támogatást kapnak, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak pedig emelt összegű természetbeni támogatást kapnak. Az alap összegű támogatásra jogosultak 6000 forint, az emelt összegű támogatásra jogosultak pedig 6500 forint értékű Erzsébet utalványt kapnak gyermekenként. A támogatást ebben a hónapban, postai úton kapják meg az érintettek. Ezt követően decemberben ismét megkapják a támogatást – szintén Erzsébet utalvány formájában, melyet ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatnak a családok. A juttatás közel 2680 gyermeknek jár. Külön kérelmet nem kell benyújtani a Szociális és Köznevelési Osztályra, hiszen annak folyósítása automatikus.

 

BÉRLETTÁMOGATÁS ÉS INGYENES TANSZERCSOMAG

 

A megyeszékhely más területen is segíti a családokat – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere. Kiemelte: „Nagyon fontos a diákok iskolába járásának támogatása, a bérlettámogatás. Ez úgy valósul meg, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, diákok a kifizetett bérletdíjnak a 30%-át utólag megkapják az önkormányzattól. Amennyiben ezen a körön belül valaki hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, akkor a bérleteknek a 80%-át támogatjuk, térítjük meg a családok részére. Nagyon fontos, hogy ez egy önként vállalt önkormányzati feladat és saját forrásból oldjuk meg. Ugyanilyen önként vállalt feladat és szintén saját forrásból finanszírozzuk, a kisiskolások ingyenes tanszercsomag-ellátását 1-4. évfolyamban.”
Ez 1500 forint értékben minden kisiskolásnak jár, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik - függetlenül attól, hogy milyen fenntartású oktatási intézményben tanul a gyermek. A támogatást 4708 gyermek kapja meg. Könnyebbséget jelent az is, hogy a gyermek étkeztetéséért sem kell fizetni bölcsődében, óvodában, valamint elsőtől nyolcadik évfolyamig azoknak a családoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Azok a családok, akik három vagy több gyerekesek, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő középiskolások csupán a térítési díj felét fizetik. Nyíregyháza önkormányzata ösztöndíjakkal is segíti a tanulókat. Évente kétszer, tavasszal és ősszel hirdetik meg a rászoruló hallgatókért ösztöndíjat. A Kuratórium 2016-ban a pályázati elbírálást követően 25.000-60.000 forint összegű támogatást állapított meg 86 fő részére, összesen 2.950.000 forint összegben. Idén tavasszal 22 pályázó részesült támogatásban. De nemcsak az általános és középiskolás diákokat támogatja az önkormányzat, hanem a felsőfokú tanulmányaikat folytató hallgatókat is. A Bursa Hungarica ösztöndíjat közel 200-an veszik igénybe Nyíregyházán, az önkormányzat 7 millió forintos keretösszeget biztosít rá.


Dér Vivien

Fotó:internet


#kapcsolódó

Tűz volt az egyik Derkovits utcai gyár telephelyén

Tűz volt az egyik Derkovits utcai gyár...

Tűz volt az egyik Derkovits utcai gyár telephelyén

A mi Vera nénink - Emlékezés dr Figula Györgyné Vera nénire

A mi Vera nénink - Emlékezés dr Figula...

Dr.Figula Györgyné életéről nem beszélhetünk anélkül, hogy ne ejtsünk szót...