Újabb kitüntetés Nyíregyházának

Újabb kitüntetés Nyíregyházának

Nyíregyháza - Iserlohn - Chorzów kapta a legmagasabb kitüntetést a"Lebendige Stadt" („Élő Város”) német Alapítványtól a legélőbb testvérvárosi kapcsolatért.

A "Lebendige Stadt" Alapítvány a 2017. évben meghirdette „a legélőbb testvérvárosi kapcsolat” pályázatát, amelynek győztese és fődíjasa Iserlohn (Németország) - Nyíregyháza (Magyarország) - Chorzów (Lengyelország) városok lettek.


Az elismerés elsősorban a „hármas” - közös testvérvárosi együttműködés keretében megvalósult átfogó kulturális csereprogramoknak és a három város uniós projektekben való együttműködésének köszönhető. A díj 15 000 eurós nyereménnyel jár, amelyet a városok a további közös programok megvalósítására fordítanak.


További négy város kapott elismerést: Bordesholm (Németország) és Kekava (Lettország), Münster (Németország) és York (Nagy-Britannia), valamint Pforzheim (Németország) és Irkutszk (Oroszország). Köln, Bethlehem és Tel Aviv különdíjat kaptak partnerségi együttműködésükért.


Összesen 32 országból 320 pályázatot nyújtottak be. A "Lebendige Stadt" Alapítvány az idei Alapítványi Díjkiírásában a "legélőbb testvérvárosi kapcsolat”-ot kereste, azokat a városokat, amelyek intenzív és mélyreható cseréket valósítanak meg, és amelyek előmozdítják a különböző kultúrák, vallások és politikai rendszerek közötti párbeszédet.


A pályázatot a partnervárosok közösen nyújtották be. "A városok közötti partnerségek nagyon alkalmasak a helyi szintű határokon átnyúló párbeszéd fenntartására, különösen akkor, ha az államok közötti viszonyok nehézkessé válnak, és a nacionalizmus csírái megjelennek. A pályázatok azt mutatják, hogy a testvérvárosi együttműködés még ma is sok embert összehoz, különösen a fiatalokat, támogatja azok cserekapcsolatait. Különösen nagyra értékelem azt a tényt, hogy számos projekt elsősorban önkéntes munkára épül"- mondta Alexander Otto, a Lebendige Stadt Alapítvány kuratóriumának elnöke. 


A díjátadó ünnepségre 2017. szeptember 27-én, szerdán este került sor, Hamburg monumentális új koncertpalotájában, az Elbphilharmonie-ban (Elbai Filharmóniában), mintegy 2.000 vendég jelenlétében. A zsűritagok között szerepelt Gunther Adler (a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára), a fődíjasok méltatója, Olivia Jones (travesztita sztár), Kaspar Kraemer (építész és a zsűri elnöke), Lutz Lienenkämper (Észak-Rajna-Vesztfália pénzügyminisztere) és Henriette Reker (Köln főpolgármestere). 


1989-ben Iserlohn a magyarországi Nyíregyháza városával testvérvárosi kapcsolatot kötött. A fő hangsúly a kulturális cseréken volt. Az EU 2004-es bővítése után a városi partnerséget kiterjesztették a lengyelországi Chorzów városra is. A három város közötti partnerséget jelenleg nemcsak intenzív cserék jellemzik, hanem az EU-projektek sikeres végrehajtása is. 2007-ben, Iserlohn kezdeményezésére egy közös konferencia keretében elhatározták, hogy közös projekteket alakítanak ki. Ezt követően számos uniós projektet hajtottak végre.


Ezek közé tartoznak a fiatalok számára szervezett workshopok, a konferenciák a nők egyenjogúságáért, és az inklúzióról/ befogadásról szóló konferenciasorozatok. Sok önkéntes kiveszi a részét a kölcsönös diákcserék, valamint a sport- és kulturális projektek területén. A szoros együttműködés további új kapcsolatokat teremt, amelyeket az önkormányzatok közötti hálózatok és az önkéntes bizottságok működtetnek. 


A "Lebendige Stadt" Alapítvány A 2000-ben Alexander Otto vállalkozó és mecénás által létrehozott "Lebendige Stadt" Alapítvány célja, hogy a városok kulturális sokszínűségét és agilitását támogassa. A több mint 30 millió euró mozgó fejlesztési alap, magában foglalja többek között, a Krupp Park zöldkialakítását Essenben, a berlini Reichstag-épület és a kölni Rajna-negyed művészi megvilágítását, valamint a hamburgi Jungfernstieg és a lipcsei Nikolaikirchhof felújítását. Az alapítványról további információk a www.lebendige-stadt.de honlapon találhatók.

#kapcsolódó

Új karácsonyi díszek Nyíregyházán

Új karácsonyi díszek Nyíregyházán

Már elkezdődtek az adventi előkészületek a városban.