Nyílt nap az Aranyban

Nyílt nap az Aranyban

A Nyíregyházi Arany János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2017. október 18-án, szerdán nyílt napot rendez, amelyre az érdeklődő óvodásokat, szüleiket és az óvónőket tisztelettel meghívjuk.

A programokra reggel 8 órától 12 óráig az iskola székhelyintézményében kerül sor, cím: 4400. Nyíregyháza, Ungvár sétány 22.


nyílt napot minden tanévben megrendezzük azért, hogy az iskolánkat választó szülők és gyerekek bepillantást nyerhessenek az intézményben zajló oktató-nevelőmunkába. Nyílt tanítási órákon vehetnek részt, beszélgethetnek a leendő tanítókkal, megtapasztalhatják, milyen élet folyik az iskolában a tanítási órákon kívül. Mindezek mellett megismerkedhetnek az intézmény Pedagógiai Programjával, a tanítók pedagógiai módszereivel, és lehetőség van a specialitások megismerésére is.

 

Az október 18-i nyílt nap menete:

8:00-8:30, tájékoztató az érdeklődő szülőknek az iskola aulájában. Tartja: Grexáné Márta Andrea, igazgatóhelyettes

8:45-9:30, magyar óra a 107-es teremben, a 4. a. osztályban. Tanít: Hamvas Gabriella

8:45-9:30, matematika óra a 108-as teremben, a 4. b. osztályban. Tanít: Pósán Mónika

8:45-9:30, magyar óra az alagsor 3-as teremben, a 4. c. osztályban. Tanít: Hadobás Andrásné

9:40-10:25, matematika óra a 107-es teremben, a 4. a. osztályban. Tanít: Kiss Klára

9:40-10:25, magyar óra a 108-as teremben, a 4. b. osztályban. Tanít: Szabó Péterné

9:40-10:25, matematika óra az alagsor 3-as termében, a 4. c. osztályban. Tanít: Berki Ildikó

10:35-11:20, úszás óra az uszodában. Tanít: Szűcs Csaba

 

A nyílt napon az iskola tanulóiról kép-és hangfelvétel készíthető, szülői hozzájárulással rendelkezik az iskola.

 

Háttérinformáció az iskoláról:

Az Arany János Általános Iskola több, mint négy évtizede oktatja és neveli a gyerekeket. Létezését a szükség hívta életre, hiszen a Jósavárosban nagyon sok kisgyermekes család élt, akiknek lakóhelyükhöz közel kellett megoldani az iskolába járást. A kezdetektől előnyt jelentett, hogy uszodával rendelkeztünk, így a sportra mindig is nagy hangsúlyt fektettünk. Ebben az iskolában nevelkedett például Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, olimpiai második helyezett úszó, de ezeket az iskolapadokat koptatta Kökény Roland olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó is. Az uszoda óriási előnyt jelent, hiszen a hozzánk járó gyerekek iskolaidőben tesznek szert vízbiztos tudásra, nem kell őket iskola után, vagy a testnevelés órák keretein belül busszal utaztatni az uszodához. A szülőknek megnyugtató érzés, hogy gyermekük nem fázik meg az úszásóra után sem, hiszen egyenletes melegben tartózkodik az iskola falai között. 1989-ben a lakótelepen elsőként indítottunk gimnáziumi képzést, 1991-től választhatják a diákok a nyolcosztályos gimnáziumi formát is. Iskolánkba így 6 éves kortól egészen 18-19 éves koráig járhat egy gyermek, ami a nevelése szempontjából igen jelentős. A diákoknak és a szülőknek biztonságot nyújthat az állandóság és az, hogy a gyermeket a kezdetektől ismerik a nálunk tanító pedagógusok. Nagyobb terünk és lehetőségünk van ebből adódóan abban is, hogy a gyermekeket egyéni képességeiknek megfelelően a lehető legjobb irányba tudjuk terelni. Továbbtanulás szempontjából így a többi általános iskoláshoz viszonyítva szerencsés helyzetben vannak iskolánk tanulói, hiszen többször van kimenet az általános iskolai részről. Először negyedik osztály végén, hiszen a megfelelő tanulmányi eredményt elért diákoknak lehetőségük van arra, hogy a nyolc osztályos gimnáziumban folytassák tanulmányaikat. De ezt nyolcadik év végén is megtehetik, hiszen akkor is maradnak az iskolában, és a négy osztályos képzési formában tanulhatnak tovább.


Kiemelt figyelmet fordítunk a sport mellett a nyelvtanulásra is. Általános iskolában angolt tanulnak a gyerekek, de lehetőség van további nyelvek elsajátítására is. Például a német, az orosz, az ukrán, a francia, és az olasz nyelv közül is választhatnak, azonban a több évtizedes gyakorlat azt mutatja, a szülők az angol nyelvet választják gyermeküknek általános iskolában.   Gimnáziumunkban ezek mellett a nyelvek mellett még latint is tanulhatnak az érdeklődő gyerekek, ami már a városban is különlegességnek számít.  A tanulók jelentős része nyolcadik év végére nyelvvizsgával is rendelkezik, úgy folytatja középiskolai tanulmányait.


 Iskolánk gyermekközpontú, ahol a nagyobbak rendszeresen segítik a kisebbeket. A felsőbb évesek rendszeresen felolvasnak különböző iskolai rendezvényeken, az alsóbb évfolyamon tanulóknak, de a mindennapi életben is a segítségükre vannak. Úgy működünk, mint egy nagy család. Az iskolát segítő szülői szervezet rengeteg szabadidős elfoglaltságot, családi programot szervez, így a hozzánk járó gyerekek szabadidejük egy részét is hasznosan, szervezett keretek között tölthetik el. Ez nagyon fontos a mai, elgépiesedett világban, ahol a közvetlen emberi kapcsolatokat sok esetben felváltják a modern technika vívmányai. Tanulóinknak lehetőségük van bekapcsolódni az alapfokú művészetoktatásba, tanulhatnak zenét, játszhatnak hangszeren, de táncolhatnak és kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. Az Aranyos Diákokért Egyesület is rendszeresen részt vesz az iskolai programokban és lehetőségeihez mérten lehetővé teszi a gyermekek jutalmazását.


A 2018/19-es tanévtől három osztályban kínálunk képzési lehetőséget a hozzánk jelentkező tanulóknak:


A osztály: Köznevelés típusú sportiskolai osztály, ahol biztosítani tudjuk az utánpótlássportokban aktívan részt vevő sportolók tanulását, lehetőséget biztosítva az esetleges eltérésekre, amelyeket az edzések, és a  felkészülések igényelnek.

 

B osztály: Úszó osztály, ahol a mindennapos testnevelés keretein belül úsznak a gyerekek, de ebben az osztályban történik az egyéb vízisportokra (vízilabda) való felkészítés is.

 

C osztály: egy osztályon belül van egy csoport, akik emelt szintű matematika oktatásban részesülnek és vagy egy másik csoport, akik kézműves tárgyakból kapnak tudást emelt szinten. Így ők a technika, a rajz, és az ének tantárgyakat emelt óraszámban tanulják.

 

Intézményünk körzeti iskolaként működik, azonban a Köznevelés típusú osztályban más körzetben lakó gyerekeknek is helyet tudunk biztosítani.

 

Az óvodásokat „Aranyos", iskolára hangoló foglalkozásokkal várjuk. Ezeket szeptember 18-tól minden hétfőn 15 óra és 15 óra 45 perc között tartjuk. A kicsik játékos foglalkozásokon, mókás angoltanításon, versmondó versenyen, Mikulásünnepségen, és játékos sportfoglalkozásokon vehetnek részt annak érdekében, hogy a 2018. szeptember 1-jén kezdődő új tanévben már ismerősként lépjék át az Arany János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium küszöbét. 

#kapcsolódó

Ratkó díjat kapott Nagy Zsuka

Ratkó díjat kapott Nagy Zsuka

Nézd meg a vele készült interjút! Elmondása szerint vegyes érzelmekkel fogadta...

PÓTFELVÉTELI AZ EGÉSZSÉGÜGYI KARON IS

PÓTFELVÉTELI AZ EGÉSZSÉGÜGYI KARON...

Meghirdette a pótfelvételit a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is. Minden...