Felvételi jelentkezés lépésről lépésre

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre

Kiválasztottátok azokat a szakokat, ahová jelentkezni szeretnétek a 2018-as felvételin? Akkor ideje regisztrálni az e-felvételi rendszerében, ahol az egész jelentkezési procedúrát elintézhetitek.

Hol kell regisztrálni?

Az elektronikus felvételi rendszert a felvi.hu-n keresztül érhetitek el - a használatához azonban mindenképpen regisztrálnotok kell. A regisztrációs gombot az oldal jobb felső sarkában találjátok.



A regisztrációs felületen szabadon választhattok felhasználónevet és jelszót, később ezzel tudtok majd bejelentkezni és használni az elektronikus jelentkezési felületet. Meg kell adni egy emailcímet is. Olyan címet kell megadni, amit naponta néztek, minden hivatalos levél oda fog érkezni.



Ha minden adatot beírtatok, választottatok érdeklődési kört, e-mailben kaptok visszajelzést a regisztrációról. Ebben az e-mailben lesz egy biztonsági kód is, amelyet minden bejelentkezéskor be kell majd írni.

Személyes adatok

Ha a regisztrációval megvagytok, jelentkezzetek be, és válasszátok ki az e-felvételit. Itt három választási lehetőséget kaptok - nektek az "általános eljárás, 2018" feliratú blokk kell.



Kezdjétek el személyes adatok beírását, ehhez a "jelentkező adatai" menüben a "személyes adatok" pontot kell választani.



A legtöbb rubrika magától értetődő: vezetéknév, utónév, születési hely és idő, születéskori név, cím. Fontos, hogy mindent pontosan úgy kell beírni, ahogy a személyi igazolványotokon és a lakcímkártyátokon szerepel. 


A rendszer kéri a tanulói vagy hallgatói azonosítót is. Ilyen azonosítója azoknak van, 2005-ben vagy azt követően valamelyik magyarországi középiskolában tanult, vagy 2007-ben vagy azt követően valamely egyetemen, főiskolán hallgatói jogviszonnyal rendelkezett, rendelkezik. Az azonosító egy 7-sel kezdődő, 11 számjegyből álló számsor. Ezt a számsort például a diákigazolványotokon találjátok meg. Ha nincs ilyen számotok (például mert a kilencvenes években tanultatok utoljára), ide semmit nem kell beírnotok. Ha minden adatot beírtatok, az oldal alján kattintsatok rá a "mentés" gombra.

Ezután a "testreszabás" pont következik. Fontos, hogy az érettségi événél az érettségi bizonyítványotok kibocsátásának évét adjátok meg - ez azoknál fontos, akik a középiskola befejezésekor leérettségiztek, de pár évvel később egy vagy több tantárgyból újra érettségit tettek. Az "eredeti" érettségi évét kell beírni, a későbbi érettségi eredményekért ugyanis "csak" érettségi tanúsítványt kaptak.


Itt kell bejelölni azt is, hogyan hitelesítitek majd a jelentkezést, és - ha kell - hogyan fizetitek be az eljárási díjat. Három jelentkezési hely megjelölése ingyenes, további hármat egyenként 2000-2000 forintért jelölhettek meg.

Jelentkezés a képzésekre

Ha mindez megvan, minden adatot elmentettetek, elkezdhetitek a szakok megjelölését. Ezt a "jelentkezés" menü "jelentkezés felvétele" pontban kezdhetitek el. Kattintsatok az „új jelentkezés felvétele” gombra, majd megjelenik egy felszólítás, hogy „válasszatok szervezetet” - vagyis egyetemet vagy főiskolát. Kattintsatok a kiválasztott felsőoktatási intézmény nevére, így megnézhetitek az összes kart és azok képzéseit.



Ha kiválasztottátok a szakokat, megkapjátok a jelentkezési listát. A zöld nyíllal változtathattok a sorrenden, a piros x-szel törölhetitek a képzéseket.



Ezután a tovább gombra kell kattintani. Itt a középiskolátok adatait kell megadnotok (többek között a típust: gimnázium, szakgimnázium, két tanítási nyelvű iskola stb.). Majd ki kell választanotok, nappali, esti vagy levelező formában tanultatok. Meg kell adnotok az iskolátok OM azonosítóját is. Ezt a középiskolai bizonyítványotokban vagy - ha már van - az érettségi bizonyítványotokban találjátok, de az iskolai oldalakon is feltüntetik, sőt az Oktatási Hivatal oldalán is van OM-azonosító kereső felület.



Középiskolai eredmények

Kattintsatok a „középiskolai eredmények” pontra. Itt találtok egy hosszú tájékoztatót arról, hogyan kell megadnotok a középiskolai jegyeiteket - érdemes elolvasni, fontos infók vannak benne. Vegyétek elő a középiskolai bizonyítványotokat (ha valamelyik tárgyat nem az itt megadott néven tanultátok, olvassátok el ezt a tájékoztatót, megtaláljátok benne, mit kell tenni ebben az esetben), és írjátok be a jegyeket. Ha idén fejezitek be a középiskolát, a most még hiányzó jegyek helyét hagyjátok üresen.



Érettségi eredmények

Az adatok elmentése után elkezdhetitek beírni az érettségi eredményeket - erre azonban csak akkor van szükség, ha 2006 előtt érettségiztetek. Ha 2006 után vizsgáztatok vagy idén fogtok érettségizni, az Oktatási Hivatal a köznevelési információs rendszerből szerzi be az eredményeket.



Többletpontok

Ezután a többletpontok következnek. Egy hosszú felsorolást kaptok - ha például nyelvvizsgátok van, az "új hozzáadása" gombra kattintva ki kell választanotok a dokumentum típusát. Vegyétek is elő a bizonyítványt, itt meg kell adni az adatait, a nyelv, a szint és egyebek mellett a sorszámot, a kiállítás dátumát.



Az anyakönyvi szám a régebbi nyelvvizsgák esetében egy betű és hat darab számjegy, az új nyelvvizsgák esetében pedig két betű és nyolc darab számjegy (pl. BC23425432). Ha a bizonyítványotok nem tartalmaz anyakönyvi számot, akkor ezt a mezőt hagyjátok üresen, honosító határozat esetén is üresen kell hagyni.

Dokumentumfeltöltés

Itt az összes olyan dokumentum nevét megtaláljátok, amelyet az eddig beírt adatok alapján fel kell töltenetek. Csak azokat a dokumentumokat kell csatolni, amelyek már rendelkezésére állnak (a jelentkezési határidőt követően megszerzett dokumentumokat 2018. július 11-ig pótolhatjátok).

Csak JPG vagy PDF formátumú fájlokat tölthettek fel. A digitalizálás bármilyen technikával történhet (a legjobb azonban a szkenner). Fontos, hogy a feltöltött dokumentum jól olvasható legyen.



Fizetés és hitelesítés

Ha minden megvan, jöhet az eljárási díj befizetése és a hitelesítés. Mivel a "testreszabás" pontban már ki kellett választanotok a fizetési és hitelesítési módszert, itt már csak az arra vonatkozó információkat, iránymutatást kapjátok meg.

Az e-felvételi rendszere felajánlja az adatok ellenőrzését - egy dokumentumban megnézhetitek az összes beírt személyes és tanulmányi adatot, a megjelölt szakok és intézmények nevét stb. Mindent ellenőrizzetek le, mielőtt hitelesíteni kezdtek.

Fontos, hogy csak akkor kezdjétek el a hitelesítést, ha már biztosak vagytok abban, hogy a jelentkezési határidőig semmilyen módosítást nem végeztek, újabb dokumentumot nem tesztek fel. Ha mégis változtattok valamin a hitelesítés után, a hitelesítési folyamatot újra kell kezdeni.


eduline.hu

fotó:internet



#kapcsolódó

Beilleszkedés az egyetemre

Beilleszkedés az egyetemre

Az első félév elején még mindenki lelkes. Egyetemistaként, főiskolásként vígan...

Nyári körömtrend

Nyári körömtrend

Félre az egyszerű nude színekkel, feketével és fehérrel – engedd szabadjára...