Hospice szolgáltatás indul a kórházban

Hospice szolgáltatás indul a kórházban

HOSPICE RÉSZLEGGEL ÉS SZOLGÁLTATÁSSAL BŐVÜLT A KÓRHÁZ ONKORADIOLÓGIAI OSZTÁLYA

Öt kórteremmel és nyolc ággyal kezdi meg működését a Hospice részleg a Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztályán. Itt a súlyos betegségük végstádiumában lévő betegek összetett ellátását végzik majd. Célja a páciensek életminőségének javítása, melyet 8 főalkalmazásban lévő és 26 mellékállásban foglalkoztatott szakember lát el.

Dr. Vass Judit a Hospice részleg, részlegvezető főorvosa mutatja be az Onkoradiológiai Osztály azt a részét, amely hétfőtől kezdi meg működését a Jósa András Oktatókórházban, ugyanis új szolgáltatással bővül a kórház. A hospice ellátás a súlyos betegségük végstádiumában lévő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti. Célja, a betegek életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseinek enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek elviselésében.

A speciális ellátás mellett kiemelkedően fontos, hogy a részlegre kerülő betegek hozzátartozói a nap 24 órájában ott lehetnek szeretteik mellett. A 2014-es KSH adatok szerint a magyarországi daganatos halálozás, az európai átlag felett volt, 100.000 lakosból 348-an halnak meg Magyarországon daganatban, az európai átlag 261. A megyében élő lakosok között a daganatos betegség a 3. leggyakoribb halál ok. Ezeknek a betegségeknek a száma egyre nő, így még nagyobb szükség lesz palliatív ellátásra.


A Hospice Osztályunkon palliatív ellátás fog történni. Mi is az a palliatív ellátás? Ekkor a terminális állapotú betegeknek a fájdalmai csökkentésére és az egyéb tüneteinek az enyhítésére törekszünk, nem a beteg meggyógyítására, hanem az emberhez méltó, halálig tartó kezelésre. A betegnek nem csak a testi tüneteit, hanem a lelki problémáit, a szociális gondjait és spirituális szükségleteit is igyekszünk kielégíteni. A palliatív ellátás célja az, hogy a lehető legjobb életkörülményt biztosítsuk a betegnek a haláláig. Itt egy multidiszciplináris csoport fog dolgozni, amelyben orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológus, mentálhigiénés, szociális munkás, lelkész, dietetikus és képzett önkéntes segítők is részt fognak venni.

– mondta el Dr. Vass Judit részlegvezető főorvos.



Régi álom teljesült



Dr. Adorján Gusztáv a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a kórházvezetésnek egy régi álma teljesült a részleg elindításával, ugyanis nagy szükség volt rá. Így egy méltó, kegyeletteljes ellátást fognak tudni biztosítani azok számára, akik rászorulnak. Kihangsúlyozta a szeretet erejét.


Egy szót szeretnék kihangsúlyozni, a szeretetet. Ez bármennyire elcsépeltnek hangzik, de azt gondolom, hogy akik itt vagyunk az egészségügyben, akár ápolóként, akár orvosként, akár pszichológusként, de akár műszaki emberként, valamennyiünkben ott van a szeretet. Itt, ezen az osztályon azt gondolom, hogy ha valahol, akkor még inkább ennek kell dominálni. Én azt kívánom a kedves kolléganőknek, kollégáknak, hogy mindig ez lebegjen a szemük előtt. Ha ezt látják célként, nem fognak eltévedni.


– tette hozzá Dr. Adorján Gusztáv a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.


A részleg jövő héten kezdi meg működését, jelenleg 8 ággyal, de a kórház tervei között szerepel a bővítése az igényeknek megfelelően.

#kapcsolódó

Nyíregyháza lesz a díszvendég

Nyíregyháza lesz a díszvendég

Nyíregyháza lesz a Vásárhelyi Forgatag idei díszvendége.

Digitális korszakváltás Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában

Digitális korszakváltás Nyíregyháza...

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elektronikus ügyintézés szabályaira vonatkozó...