Ilyenek a 2018-as felvételi pontszámítási szabályai: mennyit érnek a középiskolai jegyek?

Ilyenek a 2018-as felvételi pontszámítási szabályai: mennyit érnek a középiskolai jegyek?

Ezekben a napokban valószínűleg minden felvételiző újra átszámolja a pontjait - de mennyit érnek a középiskolai jegyek?

Az egyetemre vagy főiskolára jelentkezőknek először az öt fő tantárgyból szerzett − utolsó két év végi − érdemjegyeket kell összeadniuk, majd megduplázniuk. A magyar nyelv és irodalom (a két érdemegy átlagával kell számolni), a matematika, a történelem, egy (legalább két évig tanult) idegen nyelv vagy nemzetiségi nyelv és irodalom mellett egy, legalább két évig tanult természettudományos tantárgy eredménye is számít.


Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha a diáknak a középiskolában nem volt olyan természettudományos tárgya, amelyet legalább két évig tanult, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhat.


Például egy felvételiző magyar nyelvből és irodalomból mind a két évet 5-össel zárta, matematikából 5-öst és 4-est, történelemből 4-est és 3-ast, angol nyelvből két 5-öst, földrajzból pedig két 4-est szerzett. Az érdemjegyek összege 44, ezt kell megszorozni kettővel, így ez alapján 88 pontot kap.



eduline.hu

#kapcsolódó

Kamaszkritikus kerestetik!

Kamaszkritikus kerestetik!

Folyton a könyveket bújod? És van is véleményed róluk, amit megosztanál másokkal?...

VLOGGER KERESTETIK!

VLOGGER KERESTETIK!

LEGYÉL TE EGY JÓ NYÍREGYHÁZI ARC!