Így látták Nyíregyházát a lengyelek! Videó!

Így látták Nyíregyházát a lengyelek! Videó!

Nézd meg a videót!

A Krakkói Magyar Napokon mutatkozott be Nyíregyháza hétvégén. Az első napon, a város főterén vonultak végig nyíregyházi csoportok, majd a színpadon előadták produkciójukat. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. csomagajánlatokat kínált a külföldieknek a helyi termelők pedig Nyíregyháza ízeit kóstoltatták meg az érdeklődőkkel. A második napon a lengyel családoknak szóló programokkal képviselte magát Nyíregyháza.


Nyíregyháza kulturális csoportjai vonultak végig Krakkó főterén hétvégén, ezzel népszerűsítve városunkat a Krakkói Magyar Napokon. A lengyel városban évente 13 millió turista fordul meg, ezért ez óriási lehetőséget biztosított turisztikai szempontból. A vonulás közben magyar és lengyel dalokat énekelt a Nyíregyházi Lengyel Magyar Dalárda és táncolt a Nyírség Táncegyüttes. A külföldi turistáknak és a lengyeleknek nagyon tetszett, néhány másodperc alatt óriási tömeg gyűlt össze a nyíregyházi csoportok körül és mindenki fényképezte, videózta őket. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. sátra előtt is nagy volt az érdeklődés Nyíregyháza iránt, egy angliai úr éppen akkor ünnepelte 60. születésnapját, így a Nyíregyházi Lengyel Magyar Dalárda felköszöntötte, majd Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere megkínálta igazi, eredet védett magyar pálinkával. Az angol úriember elmondta, hogy ő még nem hallott Nyíregyházáról, de ha ebben a városban ilyen kedves emberek élnek, ez lesz a következő úti célja, ahová ellátogat. A színpadon is helyet kaptak a nyíregyházi csoportok, elsőként Nyíregyháza polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és mindenkit meghívott Nyíregyházára. A lengyel településekkel nagyon jó kapcsolatot ápol a város, ezért is fogadta el a városvezetés a felkérést.

 

- Ezt a felkérést nem lehetett visszautasítani és nem is akartuk. Természetesen felhasználtuk a lehetőséget, tegnap találkoztam főpolgármester úrral a Városházán, illetve a turisztikai kulturális intézmények vezetőivel, hogy erősítsük azt, hogy a nyíregyházi marketing itt Krakkóban is erősebb legyen annak érdekében, hogy még több lengyel turista jöjjön el hozzánk – mondta el Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. folyamatosan azon dolgozik, hogy az ilyen és az ehhez hasonló rendezvényeken népszerűsítse Nyíregyházát. Most is számos figyelemfelhívó prospektussal, csomagajánlattal készültek a külföldiek számára, aminek meg is van az eredménye. A június végéig meglévő statisztikai adatok alapján a Nyíregyházára érkező lengyel turisták száma több mint hat százalékkal nőtt az előző évhez képest, a vendég éjszakák száma pedig 13 százalékkal, mondta el Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

- Nagyon sok mindent hoztunk, elsősorban konkrét csomagajánlatokat a lengyeleknek, amelyek már az őszi időszakra is szólnak, hoztuk a lengyel nyelvű prospektusainkat, amelyekből megismerhetik, hogy Nyíregyháza milyen fantasztikus attrakciókkal várja a hozzánk érkező turistákat. Elhoztuk az állatpark oroszlánját, eredet védett pálinkákat, amelyeket megkóstolhatnak az érdeklődők – tette hozzá Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

Vasárnap Krakkó egyik parkjában folytatódott a bemutatkozás, ide lengyel családok érkeztek nagy számban. A gyerekeknek nyíregyházi logóval ellátott lufit osztottak, népi játékokkal játszhattak, fotózkodhattak a nyíregyházi fotófal előtt és kipróbálhatták a legó játszóházat is.

 

-  Augusztusban van a turisztikai főszezon és Krakkóban évente 13 millió turista fordul meg. Tegnap látható volt, hogy érdeklődőben nem volt hiány és Nyíregyháza egy olyan kulturális programmal kedveskedett az ott lévő igen sok nációnak, hogy nagy sikert aratott. Ezt a napot a krakkói Városháza szervezi, és a főkonzulátussal való szerződésük szerint ez is egy magyar nap itt – mondta el Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

 

A második napon a Szabolcs Néptáncegyüttes mutatkozott be és tartott táncházat, a lengyelek legnagyobb örömére.

 

#kapcsolódó

Kezdődnek a nyelvi érettségik

Kezdődnek a nyelvi érettségik

Az angol írásbelikkel megkezdődnek ma az idegen nyelvi érettségik a középiskolákban....

A Kölcsey titka

A Kölcsey titka

1992 szeptemberében lépett be először a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium...