Folyamatosan bővül a fiataloknak szóló támogatások sora

Folyamatosan bővül a fiataloknak szóló támogatások sora

Folyamatosan bővítik azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását vagy éppen elhelyezkedését segítik. Összegeztük az intézkedéseket, támogatásokat.

Január 1. óta – adott értékhatárig – minden 35 év alatti fiatalnak utólagosan megtérítik egy sikeres közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsga díját, július 1-től pedig a 20 év alattiak számára – szintén adott értékhatárig – a KRESZ-tanfolyam és vizsga árát is. Az intézkedések népszerűek, július 31-ig közel 14 ezer kérelem érkezett be a nyelvvizsga-díjak utólagos megtérítésére, míg mindössze 1 hónap alatt közel 400 fiatal élt az ingyenes KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjának visszatérítési lehetőségével. Utóbbi kedvezmény biztosítására a költségvetésben az idén és jövőre összesen 3,4 milliárd forint áll a rendelkezésre. A visszatérítés 25 ezer forintig igényelhető a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez.


Január 1. óta hazánkban a legalacsonyabb az Európai Unión belül az internetezést terhelő általános forgalmi adó, miután a kormány kezdeményezésére a parlament 18-ról 5 százalékra csökkentette azt – olvasható a kormany.hu-n.


A magyar fiatalok családalapítása, gyermekvállalása és otthonteremtése is kiemelt fontosságú. A kormány számukra is biztosítja többek között a Családi Otthonteremtési Kedvezményt – amelyre a 2019-es költségvetés a 242 milliárd forint értékű otthonteremtési programmal minden eddiginél többet fordít –, de elérhető és az első házasok adókedvezménye és a családi adókedvezmény is.


2018-tól gyermekvállalás esetén a kormány felfüggeszti, mérsékli, vagy teljes egészében elengedi az édesanyák diákhitel-tartozását. A kormány a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak is igyekszik minden lehetőséget és támogatást megadni. A Diákhitel 1 esetében a felvehető összeget havi 70 ezer forintra emelte, kamatmentessé tette a Diákhitel 2-t, és a külföldi tanulmányokat folytatók számára az igényelhető maximális összeg is növekedett, elérve a havi 140 ezer forintot. Mindezeken kívül szeptember 1-től 40 százalékkal emelkednek a szociális alapú felsőoktatási ösztöndíjak.

Dér Vivien

(Fotó: illusztráció)


#kapcsolódó

2863-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 11 beteg

2863-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek...

2863-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 11 beteg

A Sport Legyen a Tied!

A Sport Legyen a Tied!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága a Magyar...