Egyre népszerűbbek az egészségügyi szakok

Egyre népszerűbbek az egészségügyi szakok

IDÉN IS SOKAN KEZDENEK AZ EGÉSZSÉGÜGYI KARON

A legtöbben az ápolás és betegellátás alapszakon a mentőtiszt szakirányt választották, de kedvelt volt még a szülésznő, a védőnő és az ápoló képzés is. A felvételi adatok alapján mintegy 420 jelentkezőt vettek fel, de ez még változhat, mert nem zárult le a pótfelvételi és külföldi diákokat is várnak az Egészségügyi Karra.

Július végén érkeztek meg a felvételi értesítők a leendő hallgatókhoz. Magyarországon több mint 100 ezren jelentkeztek felsőoktatási képzésekre, közülük 75230 diákot vettek fel egyetemre, főiskolára. Nyíregyházán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára mintegy 1500-an jelentkeztek idén. A legtöbben az ápolás és betegellátás alapszakon a mentőtiszt szakirányt választották, de sokan jelentkeztek még az ápoló, a szülésznő és a védőnő képzésekre is. A felvett hallgatók száma egyelőre 420 körüli, ám az adat még változhat, hiszen vannak, akik úgy döntenek, mégsem kezdik el a felsőfokú tanulmányaikat, illetve még nem zárult le a pótfelvételi sem.


– Most már felvett hallgatókról beszélünk, ami azért még sajnos nem egyenlő a beiratkozott hallgatóval, mert valamilyen lemorzsolódás mindig van – mondta dr. Kiss János, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánhelyettese. – Elmondható, hogy nagyjából a tavalyi létszámban vettünk fel, érdekes módon, a normál felvételi eljárásban kicsivel kevesebbet, viszont pótfelvételivel egészen sokan, 44-en jelentkeztek és még ez bővülni fog, mert a beregszászi kihelyezett ápolói képzésünknek az adatait még nem tudjuk, ez is most zajlik a pótfelvételi eljárásban.


Az idei év különlegessége az Egészségügyi Karon, hogy az egészségügyi tanári képzés megújul.


– Új szak ebben az évben nem indul, sem alapszak, sem mesterszak – folytatta a dékánhelyettes. – A legnépszerűbb változatlanul a mentőtiszt szak, nappali tagozaton a szülésznő szak, illetve a levelezőknél az egészségügyi tanárszak, ahová a legtöbben jelentkeztek. Illetve tulajdonképpen, újdonságként mondható, hogy az angol nyelvű képzésünkben a második évfolyam is elindul, méghozzá a jelenleginél kétszer nagyobb létszámmal. Úgyhogy közel 40 külföldi hallgatót fogunk fogadni ősztől.


Idén többen jelentkeztek az Egészségügyi Karra, mint tavaly. A statisztikák szerint több mint 220-an nappali képzésre nyertek felvételt, többségük államilag támogatott képzés keretében tanulhat majd.



Horváth Kíra


#kapcsolódó

INDIAI CSEREDIÁKOK NYÍREGYHÁZÁN

INDIAI CSEREDIÁKOK NYÍREGYHÁZÁN

Hét indiai önkéntes tanár és két indiai cserediák érkezett hétfőn Nyíregyházára...

SOKASODNAK A PROGRAMOK A CANTEMUSNÁL

SOKASODNAK A PROGRAMOK A CANTEMUSNÁL

Nem mintha eddig, nem lett volna elég fellépése a Nyíregyházi Cantemus Kórus...