ÚJBÓL A RÉGI HELYÉRE KERÜL A VÉNUSZ SZOBOR

ÚJBÓL A RÉGI HELYÉRE KERÜL A VÉNUSZ SZOBOR

Megújulnak Nyíregyháza belvárosi zöldterületei egy csaknem 1,2 milliárd forint értékű program keretében. A kivitelezési munkálatok a város két emblematikus közterén, a Benczúr és a Bessenyei tereken zajlanak. Játszótérrel, futópályával is bővülnek a belvárosi parkok, de többek között okospadok, napozóágyak és sakkasztal is várja majd a városlakókat. A Benczúr téri Vénusz szobor pedig restaurálás után újra a helyére került.



Kisfaludi Strobl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas, nemzetközileg is ismert és elismert magyar szobrászművész. Egyik legszebb aktszobra a Vénusz szobor, amely évtizedek óta Nyíregyháza egyik ékessége – bár sokáig a Városházán bújtatták, s közben arról vitáztak, hogy egy forgalmas téren vagy az erdő sűrűjében helyezzék el. Végül 1934-ben a Benczúr térre került, azóta ott hódolhatunk a szépség diadalmas szobrának. A zöld város program keretében a Benczúr és a Bessenyei tér is megújul, játszótérrel, futópályával is bővülnek a belvárosi terek, de többek között okospadok, napozóágyak és sakkasztal is várja majd a városlakókat. A felújítás keretében a Vénusz szobrot is restaurálták.

– Erről a szoborról azt kell tudni, hogy összesen igazából ez a második, ami kiöntésre került. Az eredeti, amely 1929-ben Barcelonában egy aranyérmet nyert, és Kisfaludinak a legjelentősebb köztéri szobra az most Santa Barbarában, Kaliforniában található. Mivel Kisfaludit kérte fel Nyíregyháza az 1920-as évek végén, hogy a hősök szobrát megalkossa és felállítsa, és ez meg is történt annyira megkedvelte a város, hogy 1930-ban ennek a szobornak a másolatát az első öntését Nyíregyházának adta, így nagyon hosszú ideig a Vénusz születése, a magyar Vénusz születése két helyen volt látható, Amerikában Kaliforniában és itt, Nyíregyházán. Azóta már több magyar városban is van: Pécsen, Zalaegerszegen, Budapesten – erről már öntés, de akkor is: ez a második szobor és ez egy nagyon jelentős Kisfaludi alkotás – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Vénusz szobrot tehát restaurálták, régi-új pompájába állították vissza múlt hét pénteken a Benczúr térre. A szökőkút alapját is felújították.

– Itt vagyunk megint a zöld város projekt keretében, Nyíregyháza egyik meghatározó terén, és mindenki látja, hogy a Benczúr és Bessenyei téren nagyon sok minden történik, itt a mai nap nagyon izgalmas részéhez érkeztünk a munkának, a Vénusz szobor kerül vissza a helyére. Ezt restauráltatni kellett egy nyíregyházi vállalkozó nagyon szépen megcsinálta. Nagyon vigyázunk rá, nagyon féltjük mégiscsak Kisfaludi Strobl alkotása és ma visszakerül a helyére – mondta Batizi Tamás projektvezető.

A Vénusz szobortól nem messze, a Szabadtéri Színpad szomszédságában új játszótér is várja majd a gyermekeket; mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és térkő burkolatú sétányok fogják átjárhatóvá tenni és új, modern közvilágítás is lesz.Több sérült, kiszáradt, beteg vagy éppen veszélyes fát vágtak ki a tereken, de az eltávolított fák több mint dupláját ültetik vissza, sőt a két teret összesen több mint 11 ezer új növény díszíti majd. A kivitelezés előreláthatólag szeptember közepére mindkét térnél befejeződik.

Horváth Kíra

(Fotó: Szarka Lajos)

#kapcsolódó

 Hétfőtől életbe lépnek a már bejelentett, új védelmi intézkedések

Hétfőtől életbe lépnek a már bejelentett,...

Hétfőtől életbe lépnek a már bejelentett, új védelmi intézkedések

A csendőrséget vetette be Románia az Olaszországból hazatérők ellen

A csendőrséget vetette be Románia az...

A csendőrséget vetette be Románia az Olaszországból hazatérők ellen