„Porból a csillagokig” - Éjszakai bekukkantó 2.

„Porból a csillagokig” - Éjszakai bekukkantó 2.

Kulturális csemege a Jósa András Múzeumban.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében újra izgalmas esti kulturális barangolásra hívjuk az érdeklődőket a Jósa András Múzeumba 2018. október 25-én (csütörtökön), 18-22 óra között. A tavaly megrendezésre kerülő Éjszakai bekukkantó című összművészeti est kulturális-művészeti mezőjén haladunk tovább, ahol találkozhatunk irodalmi, képzőművészeti, zenei csemegékkel, s mindenki kedvére válogathat a kínálatból.

 

Vendégünkként tisztelhetjük a jelenleg Kanadában élő Eszterhai Katalin író, újságíró, producert, akinek eddig már három könyve jelent meg, melyek születéséről, történetéről mesél. Kiadója az alábbi sorokkal jellemzi: „Eszterhai Katalin olyan, mint a csillagok: valósággal beragyogja környezetét. S akár az égboltot járó csillagképek, ő is nagy utat tett meg, míg a szabolcsi nincstelenségből egészen Kanadáig jutott.”

 

„Hat hónapra születtem meg 1949. február 12-én egy kis szabolcsi faluban, és mert összesen negyvenöt dekát nyomtam, beraktak a sparhelt sütőjébe. Abba a kis pléhdobozba zárva, a sötétben bennem nyitva maradt a csillagkapu, amin a lelkem kibe járt, mert hívtak a csillagok, és el kellett döntenem, hogy ki legyek: a csillagok gyermeke vagy anyám szeme fénye. És én úgy döntöttem, hogy anyám szeme fénye szeretnék maradni.”

Ez a szabolcsi kisfalu nem más, mint Gyulaháza, innen indult Katalin kalandos és gazdag életútja. Szüleinek sorsa Szabó Magda regényeinek világát idézi. A család nevéből a Z betű elkallódott az idők folyamán, pedig Katalin Esterházy-lány.

„A családunk nevét az 1280-as évektől jegyzi a történelem. Szabolcs-Szatmár megye legnagyobb földbirtokosai voltak, apám Ajakon született 1896-ban, és közel harminc évvel volt idősebb az anyukámnál. Az édesanyám gyönyörű, szőke lány volt, nagyon szegény családból jött, apátlan-anyátlan árva volt négy testvérrel, és Debrecenben járt a református kollégiumba. Az akkor majd ötvenéves apám egy nap sétált az utcán nyúlszőr kalapban, a szél levitte a kalapot a fejéről, és anyám, aki szembejött, felvette, letörölgette és visszaadta.”

 

Az est képzőművészeti kiállításának visszatérő vendégei Zsombori Erzsébet és Mayer Hella, anya és lánya, a festészet szerelmesei. Mayer Hella egyszer azt nyilatkozta: „Ha nincs módom arra, hogy fessek, akkor szomjazom.” Ez a gondolat és érzés ugyanúgy igaz édesanyjára is.

Mayer Hella Kolozsvárról indult, és egészen Stockholmig jutott, ahol rátalált igazi önmagára. Még mindig sokszor álmodik Kolozsvárról, a Nagymamáról, a barátokról, a régi házról. No és hol is van számára a haza? Ahogy megfogalmazta, valahol a lelke mélyén. Sokfelé ágazó életutat jár, akár egy vándormadár.

 

 

Zsombori Erzsébet, művésznevén Zsimbi, erdélyi gyökerekkel indult Magyarországra. Az erdélyi táj szépsége benne él, ma is elvarázsolja, belekomponálja festményeinek világába. Érzéseket, hangulatokat, zenét fest, mély és szívbemarkoló üzenetekkel.

Zsimbi festészetét így jellemzi Bencsik Attila:

„nem érzek hideget

és nem látok telet

csak ébredés van

és éltető meleg”

 

Mayer Hella és Zsimbi művészetéről született gondolat:

„Mindkét művész képei lélekformák is, a belső világot tárják elénk hol könnyedén, elegánsan, meseszerűen, hol már-már ridegen, mégis az életet tisztelve.”

 

Zsombori Erzsébet (Zsimbi) és Mayer Hella festőművészek alkotásaiból nyíló kiállítást Nagy Zsuka költő nyitja meg, gondolataiból és érzéseiből szőtt irodalmi ráhangolóval.

 

Igazi kulturális csemegének ígérkezik a tavalyihoz hasonlóan a kiállításhoz kapcsolódó irodalmi és zenei hangulatfestés. A festőművészek által selyemre és vászonra álmodott világhoz szépirodalmi alkotások kerülnek terítékre: Nagy Zsuka költő, Oláh András költő, Béres Tamás író, valamint a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamasz Terasz ifjú alkotóinak tollából.

A képek zeneiségét Suhanyecz Viktória (hegedű), Ignácz László (klarinét), Pozor István (zongora) tárja elénk.

 

Az est zárásaként Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint formáció koncertje örvendezteti meg a közönséget. Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másik zenész Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz több lemez, valamint sok-sok külföldi és hazai koncert kötődik.

„A rendkívüli népszerűségnek örvendő ének-gitár duó különleges színfoltja a hazai, sőt büszkén állíthatjuk az európai zenei életnek. Veronika sokszínű, helyenként hangszerszerű énekhangja, a gitáros, Gyémánt Bálint basszusokban gazdag gitárhangzása, kettejük nyughatatlan kísérletező kedvével, intuitív egymásra hangoltságával, valamint looper (ismétlő) effektekkel fűszerezett ritmusokkal teremt komplex és izgalmas zenei élményt.”

 

Az est folyamán a látogatóinknak lehetőséget biztosítunk a Munkácsy50 című kiállítás, valamint a Restaurátorok Műhelytitkai című kiállítás megtekintésére.

 

Az est felkért háziasszonya: Nemes-Nagy Tünde, a Sz-Sz-B Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke.

 

 

További információ:

Babolcsi Andrea, telefon: +36 20 9393 505, e-mail: andrea.babolcsi@gmail.com

 

#kapcsolódó

NÉGY PREMIER IS LESZ A SZÍNHÁZBAN OKTÓBERBEN!

NÉGY PREMIER IS LESZ A SZÍNHÁZBAN OKTÓBERBEN!

Négy bemutató előadás és számos bérletszünet. Így jellemezhető az október a...

Múzeumok Karácsonya

Múzeumok Karácsonya

Várjuk együtt a "csodát"! Részletekért kattints ide!