Aki kérdez az irányít - az igaz szavak alakító ereje

Aki kérdez az irányít - az igaz szavak alakító ereje

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye

A Nyíregyházi Törvényszéken közvetítői szakmai napot rendeztek 2018. november 9-én, melyen részt vettek a Miskolci, Egri, Szolnoki és a Gyulai Törvényszék mediátorai is.

A rendezvény megnyitóján dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke hangsúlyozta a mediátori tevékenység, illetve az irányított kommunikáció jelentőségét.

A közvetítői kihívásokról Hunyadi Krisztina senior mediátor tartott előadást, és ismertette azokat a módszereket, amelyek segítik a közvetítői eljárásban felmerülő ellenállások kezelését, elakadások feloldását. A szakmai nap délután workshop keretében folytatódott, a résztvevők az érzelemre fókuszált kérdezés technikájáról konzultáltak családjogi esetek tükrében.

A szakmai nap rávilágított a mediátori tevékenység lényegére, miszerint a közreműködés során a felek előtt nyilvánvalóvá válhat az, hogy a problémájuk megoldásában nekik is felelősségük van, s a hatékony megoldás érdekében célszerű igénybe venniük a bírósági közvetítők segítségét.  A közvetítői eljárásban ugyanis a vitában érdekelt feleknek lehetőségük van arra, hogy a jövőre nézve a másik féllel kötött megállapodásban meghatározhassák, milyen módon rendezik a jogi kérdéseket és saját érdeküket érintő vitájukat, valamint a kiskorú gyermekük érdekeit. Lényeges elem, hogy a felek megállapodása eltérhet a jogszabály által adott keretektől, rájuk kedvezőbben.

A közvetítői eljárás pozitívuma továbbá, ha a vitában érdekelt felek a mediáció során megállapodást kötnek, így költséges, hosszas peres eljárástól mentesülhetnek és nyugvópontra jut a vitájuk.

 

 


Sterné dr. Deák Andrea

   sajtószóvivő

#kapcsolódó

Hol újulnak meg utak, járdák Nyíregyházán?

Hol újulnak meg utak, járdák Nyíregyházán?

JÓ ÜTEMBEN HALAD AZ ÚT-JÁRDA-KERÉKPÁRÚT FEJLESZTÉSI PROGRAM