NÉPSZERŰ A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS NYÍREGYHÁZÁN IS

NÉPSZERŰ A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS NYÍREGYHÁZÁN IS

Január elejére megérkezett az igazi tél, a napi átlaghőmérséklet -1 Celsius fokra csökkent, így az elmúlt napokban megnőtt a távhőfogyasztás. A Nyírtávhõ Kft. rendszere a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hiba nélkül üzemel, minden fogyasztói igényt ki tudnak elégíteni. (Megjelent a Nyíregyházi Napló január 11-ei számában)

 Az elmúlt években országosan nõtt a távhõfelhasználók száma. A távhõ a magyar családok, közintézmények, illetve egyes gazdasági szereplõk biztonságos és környezetkímélõ, fûtés- és melegvíz-ellátását meghatározó energiaforrása. A táv­hõvel ellátott települések száma megközelíti a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladja a hatszázötvenezret. A felhasználók számának növekedése mellett, a piacbõvülésnek és a folyamatos korszerûsítéseknek köszönhetõen egyre több a felhasználói hõközpont is. A távhõ­termelõk által felhasznált energiahordozók vizsgálata azt mutatja, hogy bár még mindig a földgáz felhasználása a legjellemzõbb, a napenergia termikus hasznosítása mellett a geotermikus energia is egyre növekvõ szerepet tölt be. Utóbbi felhasználása két év alatt 60 százalékot emelkedett.

Egyre többen távhősök

Joó László, a Nyírtávhõ Kft. ügyvezetõje arról tájékoztatott, hogy a nyíregyházi szolgáltató földgáz felhasználásával kapja az energiát, 16 ezer lakossági és közel ezer közületi fogyasztójuk van. A társaság stratégiai célja az energiahatékonyság javítása, amit a rendszer korszerûsítésével és a távhõfogyasztók számának bõvítésével érhetnek el. Az önkormányzat, mint tulajdonos, folyamatosan támogatja a Nyírtáv­hõ Kft. fejlesztéseit. Sok sikeres pályázat segített ebben, például korábban 8,3 kilométer vezetéket kellett kicserélni, mert olyan rossz állapotban voltak, de bõvítés is történt. Az elmúlt évben a Szegfû utcai vezeték földbe helyezésével lényegesen csökkent a hálózati hõveszteség, emellett 2016-tól a belvárosban öt nagy közületi fogyasztót kapcsoltak a rendszerre. Ez folytatódik az idén, az új városi uszoda is távhõt használ majd, közel 2 megawatt hõenergiával.

Felkészültek a hidegre

Az ügyvezetõ a január elejei hideg idõjárás kapcsán elmondta, a tervezett 2 Celsius fokos napi átlaghõmérséklet -1 lett, persze ez a Nyírtávhõ Kft.-nek nem jelent problémát, hiszen a rendszert ennél jóval hidegebbre méretezték. A fogyasztás természetesen megnõtt, a hálózat hiba nélkül üzemel, minden fogyasztói igényt ki tudnak elégíteni.

Épületenergetikai korszerűsítés

Lezárult múlt év végén Az épületenergetikai korszerûsítés a Nyírtávhõ Kft.-nél címû projekt. A távhõszolgáltató irodaépülete és két telephelye újult meg 80 millió forintos vissza nem térítendõ támogatásból.
Az épületek hõigénye kevesebb, mint harmadára csökkent, a villamos energia egy részét – 10 százalékát – napelemek biztosítják, az üvegházhatású gázkibocsátás éves szinten több mint 80 tonnával csökkent, így az energetikai besorolásuk minõsítése is javult.  A projekt a Nyír­távhõ Kft. három frekventált helyen lévõ, a mûködés szempontjából kiemelt fontosságú, az alkalmazotti létszám 90 százaléka feletti hányadának munkahelyét biztosító épületeinek – a központi irodaépület, a Család utcai mûszaki, valamint az örökösföldi telephely – energetikai korszerûsítését célozta.


A fejlesztést az épületek energetikai, mûszaki és esztétikai elavultsága is indokolta, de fontos volt a példamutatás az energiatudatosság területén, illetve a városkép javítása is. Joó László ügyvezetõ elmondta, az örökösföldi hõközpontba érkezik a 400-as távvezeték, itt fogadják a hõt, de a közelben van a másik hõforrás, a gázmotor is. Itt 1800 lakásnak és 400 közületnek készítik a meleg vizét és más hõenergia-ellátását. A hõközpont a ’80-as évek elején épült, tehát idõszerû volt egy korszerûsítés.

(Szerző: Szoboszlai Tibor)



#kapcsolódó

Kis kedvcsináló - Videók az elmúlt évek Helló Nyíregyháza! rendezvényekről

Kis kedvcsináló - Videók az elmúlt...

Holnap Helló Nyíregyháza! rendezvény.