Édesapja gondatlansága miatt halt meg egy 11 hónapos kisfiú

Édesapja gondatlansága miatt halt meg egy 11 hónapos kisfiú

Vádemelés a gondatlan édesapa ellen.

Emberölés vétségével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a nagycserkeszi apukát, akinek a 11 hónapos kisfia azért halt meg, mert az apa egy életveszélyes elosztóval használta a televíziót.

A megyei főügyészség vádiratának lényege szerint 2018. szeptember elején a két gyermeket nevelő nagycserkeszi család egy új televíziókészüléket vásárolt, melyet a lakásuk szobájában helyeztek el. Az édesapa egy négyes elosztóval rendelkező hosszabbítóval csatlakoztatta a televíziót a villamoshálózatra, azonban az elosztó burkolatának nagy része hiányzott, az áramvezető sín szabadon érinthető volt, a csatlakozó vezetékeket pedig házilag cserélték ki. Ráadásul az így barkácsolt elosztót az apa a földre helyezte el, így az a még járni nem tudó, 11 hónapos kisfia számára elérhetővé vált.

2018. szeptember 15-én reggel az édesapa dolgozni ment, azonban az életveszélyes hosszabbítót nem húzta ki a konnektorból, és az élettársa figyelmét sem hívta fel arra, hogy az veszélyes lehet. A kora esti órákban az édesanya az udvaron teregette a frissen mosott ruhákat, a 11 hónapos kisfiút pedig rábízta egy rokon nőre, aki nem tudott arról, hogy a televízió áramellátása életveszélyes lenne. Éppen ezért a gyerekre vigyázó nő megengedte a kisfiúnak, hogy a szobában négykézláb mászkáljon, aki ennek során megérintette a szabálytalanul működtetett elosztót, amitől áramütést szenvedett, és a helyszínen elhunyt.

A vádlott tisztában volt azzal, hogy az általa a televízió működtetéséhez használt elosztó életveszélyes, annak érintése halálos lehet, ennek ellenére nem gondoskodott a megfelelő eszköz beszerzéséről.

A gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt a törvény szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a törvényszék felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje a kisfia halálát okozó vádlottat.

 

Nyíregyháza, 2019. január hó 16. napján

 

Dr. Martossy György

mb. főügyész


fotó:illusztráció

#kapcsolódó

Gázfűtés: életveszélyes kontárokra figyelmeztetnek

Gázfűtés: életveszélyes kontárokra...

A karbantartás hiánya és a rossz kémények felelősek a szén-monoxid-mérgezésekért.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nőtt a fertőzöttek száma

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is...

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is nőtt a fertőzöttek száma