DEVIZAHITELESEK MEGMENTÉSE - ÉRKEZNEK A FONTOS LEVELEK

DEVIZAHITELESEK MEGMENTÉSE - ÉRKEZNEK A FONTOS LEVELEK

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. megkezdi az ingatlanok visszavásárlásáról szóló tájékoztató levelek postázását - adta hírül a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya.

Elkezdődött az a folyamat, amelynek keretében az állam felajánlja a devizahiteleseknek, hogy visszavásárolhatják a nagy állami lakásmentő programban keretében a NET-hez került ingatlanjaikat. A cég elkezdte postázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül kell válaszolniuk a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. A leveleket az első körben érintetteknek január 31-ig küldik meg.

A vonatkozó törvényjavaslat benyújtásáig, azaz 2018. november 21-ig a NET Zrt.-hez vagy a pénzintézetekhez beadott szándéknyilatkozatokat az eszközkezelő még befogadta, ennek keretében további 1850 bajba jutott devizahiteles részére biztosított a programba való bekerülés.

Az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel a NET Zrt. már nem köt bérleti szerződést, ugyanakkor a felajánlott lakóingatlant megvásárolja, az ingatlan vételárát a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek kifizeti, a tartozás így megszűnik, az ügyfél pedig kedvezményes feltételek mellett, egyösszegben vagy részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát. Az érintetteknek 60 napjuk van arra, hogy erről nyilatkozzanak, ellenkező esetben a NET Zrt. nem vásárolja meg az ingatlant.

A programba már korábban bekerült, mintegy 32 ezer, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfélnek a NET Zrt. a következő körben, 2019. március 31-ig juttatja el azt a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre - olvasható a mai bejelentésben.

A most belendülő program keretében esetén a kormány felajánlja az egyösszegű visszavásárlást, ahol során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, az állam kamatot nem számít fel, és további kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Akik pedig nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, azoknak a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.

További kedvezmény, hogy a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli. A tervek szerint a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel.

napi.hu

#kapcsolódó

A Sipkayból Ausztriába

A Sipkayból Ausztriába

A sikerhez vezető út első állomásai - avagy hogy légy a szerencséd „Glovácsa”...

A természettudós vasvárisok - igazi izgalmak az iskolában

A természettudós vasvárisok - igazi...

Az idei természettudományos délutánon is megtelt a Nyíregyházi Vasvári Pál...