Nyíregyházán is zajlik a Magyar Ifjúsági Robot Kupa válogatóversenye

Nyíregyházán is zajlik a Magyar Ifjúsági Robot Kupa válogatóversenye

Idén Ausztráliába és Németországba is eljuthatnak az ifjú magyar robotépítők.

Budapesten és Nyíregyházán zajlanak le a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) idei válogatóversenyei, az ezeken győztes robotépítő csapatok pedig két nemzetközi világversenyen is képviselhetik Magyarországot.

A tizenharmadik alkalommal megtartandó versenyen a 10-19 éves korosztályban az európai minősítésért, a 13-19 éves korosztályban pedig a világversenyen történő indulásért versengenek egymással a minimum kétfős csapatok. Az európai versenyt, az EURoboCupJunior-t a németországi Hannoverben június 20. és 23., míg a RoboCupJunior-t az ausztráliai Sydney-ben rendezik július 2. és 8. között – közölte Simon Béláné, az MTA kandidátusa, a RoboCupJunior magyarországi képviselője az MTI-vel.

A hazai minősítő versenyek február 16-án Budapesten és április 5-én Nyíregyházán zajlanak le, utóbbi válogatóra február 25-ig még várják a jelentkezéseket. A budapesti válogatón tizenöt oktatási intézmény huszonnégy csapata – köztük általános és középiskolák, valamint egyetemek diákkörei – az úgynevezett menekítő A és B liga négy kategóriájában mérettetik meg a saját maguk által épített robotjaikat.

Tavaly a kanadai Montreal adott otthont a RoboCup évenként megrendezett világversenyének és szimpóziumának. Az elsősorban a robotfejlesztések és a mesterségesintelligencia-kutatások előrehaladását segítő kutatási-oktatási projekt létrehozását az Egyesült Államok, Japán és Németország kezdeményezte 1997-ben, ebben az évben indították el például a futballozó robotok ligáját. A projekt nem pusztán verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb, a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlődésüket.

Simon Béláné megjegyezte, hogy a tavalyi RoboCupon harmincöt ország négyezer résztvevője mintegy ötezer robottal tesztelte teljesítményét a maga választotta ligában a felnőtt és a junior korosztályban.

Az elvárások egyre magasabbak, Montrealban például már mindenki egyedi alkatrészekből építette meg a futballkapus és -csatár robotját, kiszorult az eddig használt elektronikus focilabda, valamint a pálya mérete is nagyobb lett – mondta a szakember. A tavalyi trend a látórendszer fejlesztése volt, az ezen a területen alkalmazott mesterségesintelligencia-algoritmusok tanulását és alkalmazását a többi ligában is átvették.

Hozzátette, hogy újabban oktatási célú műhelyekkel bővült a RoboCup eseményeinek száma, különösen a kiszolgáló robotok fejlesztését és programozását szorgalmazzák ilyen formában, de már a junior korosztályból a magasabb ligákba való átmenetre is szerveznek speciális versenyszámokat.

A RoboCup versenykiírása szerint a futball-ligában két-két autonóm kerekes robot játszik kétszer tízperces mérkőzést egy igazi futballpálya kicsinyített másán, a vonalkövetőben pedig egy robotnak adott idő alatt kell áldozatmentési feladatot elvégeznie egy katasztrófahelyszínt szimuláló akadályokkal teli pályán.

A labirintusbejáróban a vonal nélküli labirintusban áldozatok beazonosítását és az „elsősegélynyújtást” végzi el a robot, a színháziban szórakoztató előadást mutat be az adott méretű színpadon, a közös tér ligában pedig a csapatoknak olyan programot kell írniuk, amely egy valóságos robotot és annak virtuális párját képessé teszi különböző színű tárgyak gyűjtésére és lerakására egy mentési területre a valódi és a virtuális térben is.

Magyarország 2007-ben szervezte meg az első minősítő versenyt, az elmúlt tizenkét év alatt egyetlen év kivételével minden évben sikerült magyar csapatot küldeni a más-más helyszínen megrendezett világversenyekre.

hirado.hu

#kapcsolódó

I. NYÍREGYHÁZA RALLY - TÖMEGEKET VÁRNAK A VERSENYRE

I. NYÍREGYHÁZA RALLY - TÖMEGEKET VÁRNAK...

Vasárnap ért véget az 52. Mecsek Rallye, az országos bajnokság utolsó előtti...

Digitális korszakváltás Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában

Digitális korszakváltás Nyíregyháza...

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elektronikus ügyintézés szabályaira vonatkozó...