Az Arany diákjai jártak a bíróságon

Az Arany diákjai jártak a bíróságon

A gyermekek jogai kerültek előtérbe a Nyíregyházi Törvényszéken.

„Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg a szavaidat! Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg a tetteidet!...” – Frank Outlaw intelmeivel kezdte előadását Gutyánné dr. Orosz Edina, a Nyitott Bíróság program koordinátora a Nyíregyházi Törvényszék 2019. február 12-én megrendezett Nyitott Bíróság programján.

Ez alkalommal három osztály, a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola mintegy 80 tanulója látogatott el a törvényszékre. A rendezvény apropóját az adta, hogy az ENSZ közgyűlése 20 éve fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, amely a gyermekeket megillető jogok alapelveit fekteti le. A program koordinátora kiemelte annak a rendkívüli jelentőségét, hogy a gyermekek tudják és meg is értsék, milyen jogaik, kötelezettségeik vannak, hiszen a megértés után ültethetik át gyakorlatba az ismereteiket. Az egyezményben kifejtett jogok a gyermekek emberi méltóságának és harmonikus fejlődésének szükségszerű velejárói. Szó esett többek között arról, hogy milyen módon tarthatók be a gyermekjogok az osztályteremben, az iskolai közösségben, s mindezek hogyan befolyásolhatják a diákok jövőjét. A tanulók az előadás során azt is megtudhatták, hogyan érvényesülnek a gyermekek jogai a világ különböző országaiban, illetve mely területeken szükséges és lehetséges még a jogtudatosság fejlesztése.

Dr. Ördögh László, a Nyíregyházi Járásbíróság bírája ismertette a fiatalkorúak elleni, illetve érdekükben folytatott büntetőeljárások lényegét (pl. kiskorú veszélyeztetés bűntette). A legtöbb diákot az foglalkoztatta, hogy milyen bűncselekményekért szab ki a bíróság javítóintézeti nevelést, és hogyan történik ennek a végrehajtása. A bíró gyakorlati példákon keresztül mutatta be a javítóintézet kiszabásának eseteit, s felvázolta azt, hogy milyen szabályokat követve éli mindennapjait egy olyan fiatal, akit a bíróság javítóintézetbe küldött. Felhívta a diákok figyelmét az internet - a közösségi oldalak - veszélyeire, azok biztonságos használatára, különösen az utóbbi időben elhíresült ún. „nagymamás csalások” és egyéb, interneten terjedő csalások kapcsán. Kiemelte, nagyon oda kell figyelni arra, hogy a közösségi oldalak használatakor kiket jelölnek be ismerősnek vagy igazolnak vissza, továbbá, hogy milyen tartalmat osztanak meg.

#kapcsolódó

Sipkays verébavató

Sipkays verébavató

Sipkaywooddá alakult a Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi...

Like 3, hamarosan elődöntő

Like 3, hamarosan elődöntő

Lezárult a nevezési határidő a Like 3 elnevezésű nyíregyházi tehetségkutató...