A GYŰRŰK URA TRILÓGIA A KEDVENCE A 100 ÉVES HERMINA NÉNINEK

A GYŰRŰK URA TRILÓGIA A KEDVENCE A 100 ÉVES HERMINA NÉNINEK

Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – tartja a mondás.

Ez fokozottan így van a nyíregyházi Balogh Istvánné, Hermina néninél is, aki a napokban töltötte be 100. születésnapját, de még mindig csak 70-nek gondolja magát. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2019.03.01-jei számában).

Két évvel ezelőtt, 108 éves korában hunyt el Major Ferencné, Kató néni, Nyíregyháza és a megye eddigi korrekordere. Őt „csak” egy évvel előzte meg Magyarország legidősebbje. Hogy jelenleg ki vezeti az öregségi listát, arra lapzártánkig sajnos nem érkezett meg a válasz az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól, azonban annyit tudni lehet, hogy a 2017-es év második félévének adatai szerint Nyíregyházán az öregségi nyugdíjban részesülők közül a legidősebb 1914-es születésű volt. Akkori nyilvántartásuk szerint pedig városunkban négy 100 év feletti személynek folyósítottak ellátást. Ebből is az következik, hogy a napokban 100. születésnapját betöltő Balogh Istvánné, Hermina néni is ott van a „legek” között, sőt, arra is jó esélye van, hogy akár az országos rekordot is megdöntse. 1919-ben született, de ha megkérdezik tőle, hogy hány éves, még mindig csak „hetvenet” felel.

Férjet ajánlottak neki

Hermina néni 1919. február 15-én született Sajóládon. Szép, kiegyensúlyozott gyermekkora volt, jól tanult, szeretett olvasni, azonban sokat segített az édesapjának a határban, mivel fiúgyermek nem lévén a családban, a lányok végezték a férfimunkát. 1940-ben, 21 éves korában ment férjhez Balogh Istvánhoz, akivel egy hónappal előtte ismerkedett meg. Mivel azonban megtetszettek egymásnak, hamar meg is tartották az esküvőt.

Megmenekült a málenkij robot elől

Az 1945-ös év fordulópontot jelentett az életében. Ekkor ugyanis a szovjetek által megszállt országokból elkezdték elhurcolni a férfiakat és a nőket a Szovjetunió területére. Ez a sors várt volna Hermina nénire is, azonban abban az időben a második lányukkal volt terhes, és egy cipészmester közbenjárásának köszönhetően végül kiállították a sorból és megmenekült. Férjének nem volt ekkora szerencséje. Őt elvitték kényszermunkára és bár folyamatosan küldte neki a leveleket, soha nem érkezett rájuk válasz. Később, amikor egy falubelijének sikerült hazatérnie, tőle tudta meg, hogy férje vérhasban elhunyt. Hermina néni egyedül maradt 4 árvával, akiket kemény munkával, kitartással, szeretettel nevelt. Golopról 1965-ben költözött Szerencsre, a cukorgyárban vállalt munkát. 2017-ig ott élt, majd Nyíregyházára unokája fogadta be.

Elárulta a hosszú élet titkát

Hermina néni mai napig itt él, jó egészségben, bár már kissé megkopott szellemi képességben. Másfél évvel ezelőtt még önálló volt, egyedül járt a Tescóba bevásárolni, krumplit ásott ki a földből, és szeretett olvasni is, a Gyűrűk ura trilógia volt a kedvence. Az orvosa az egyik kivizsgálás során azt tanácsolta neki, hogy mozogni kell, azóta pedig Hermina néni vallja: a sok mozgás a hosszú élet titka. Na meg persze a lencse, ami a kedvence.
„Beteges nem vagyok, csak nem bírok úgy dolgozni, mint régen.”
Hermina néninek a kilences szám egész életében szerencsét hozott. 4 unokája, 9 dédunokája és 11 ükunokája van. Õ 1919-ben született, a lánya 1959-ben, az unokája 1989-ben, a 12. ükunokája pedig az õ születése után 100 évvel később, 2019 őszén fog. További jó egészséget kívánunk neki.


(Szerző: Bruszel Dóra)

#kapcsolódó

Kohut Árpád képei a Sóstón szurkolókról

Kohut Árpád képei a Sóstón szurkolókról

Sóstón is óriási tömeg várta a magyar-portugál mérkőzés végeredményét. Kohut...

Városi Verébavató 2018!

Városi Verébavató 2018!

Részletekért kattints ide!