Megkötötte az üzletet a cápák között a nyíregyházi fejlesztő

Megkötötte az üzletet a cápák között a nyíregyházi fejlesztő

Segít az integrációban.

Egy hónappal ezelőtt indult el az RTL Klub új műsora, amelyben a képernyőn zajlanak az üzleti tárgyalások. A Cápák között című show-ban öt befolyásos magyar üzletember ismerhet meg ötleteket, startupokat, cégeket és találmányokat, amelyekbe saját pénzükkel beszállhatnak, befektetőként részesedést vásárolhatnak – már ha meggyőzik őket a vállalkozók. A 18 éves, nyíregyházi Tóth Bence pedig nemhogy lenyűgözte őket találmányával, de Apró Anna, az egészségügyi szolgáltató Cor-A Zrt. egyik tulajdonosa  hat hónapos inkubációs programot is ajánlott neki.

Egészen elképesztő találmányt ismerhettek meg a televíziónézők és a befektetők a Cápák között című show-műsor múlt heti adásában. Tóth Bence, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma végzős diákja a már számos szakmai díjjal elismert okos kesztyűjét mutatta be. A találmány képes a jelnyelvhez szükséges gesztikulációt lekövetni és szavakká konvertálni, így segítve a siketek és nagyothallók integrációját.

Segít az integrációban

Az okos kesztyűt a siket ember tudja viselni és a jelbeszédét hanggá fordítja, egy hangszóró segítségével. Ennek következtében, aki nem is ismeri a jelbeszédet, az is meg tudja érteni, mit szeretne közölni. Az okos kesztyű ebben a formájában egyedi és még soha senki nem fejlesztette ki.

Castingok vártak rá

Szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne hallanánk Zsigó Zsolt tanár úr diákjairól, akik a Bánkirobot Team – A Bánki középiskola tehetséggondozó szakköre a jövő innovációs szakembereiért – tagjaiként túlzás nélkül, sikert sikerre halmoznak. Legutóbb Tóth Bencére figyelt fel az ország, aki bejutott a Cápák között című show-műsor adásába.

– Három castingon vettem részt, mire bejutottam a cápák elé, a műsorba. Mindegyikre kellett készülnöm valamivel. Az első célja a bemutatkozás volt, megnézték, hogy ki vagyok, mit csinálok és releváns-e az okoskesztyűm arra, hogy akár befektetést érjen. A másodikon már stresszhelyzetet is szimuláltak, kíváncsiak voltak arra, hogy a kamerák előtt hogyan reagálok erre. Az utolsó castingon pedig már jelen volt két pénzüggyel foglalkozó szakember is. Én igazából próba szerencse alapon vágtam bele az egészbe, hiszen tudtam, hogy hátrányt jelent a fiatal korom, az, hogy most fogok érettségizni és szeretnék egyetemre menni, illetve nem is rendelkezem még professzionális vállalkozási ismeretekkel. Nagyon örültem, amikor túljutottam a castingokon és a cápák előtt mutathattam be az okoskesztyűt.

20 millió forint volt a cél

– Emlékszem, a forgatás napja nagyon hosszú volt. Egyszer volt lehetőségem bemenni a befektetőkhöz és bemutatni nekik a kesztyűt. Az öt üzletember közül Fehér Gyula, a Ustream alapítója és Balogh Péter, a Baconsult Kft. ügyvezetője állt hozzám a legközelebb, mert ők jártasak leginkább az IT (információ technológia) világban. Szerencsére azonban mindannyian nagyon pozitívak voltak és megértették a fejlesztésem lényegét. 20 millió forintot szerettem volna kapni a befektetőktől, ezt a további fejlesztésre és gyakorlati hasznosításra fordítottam volna, végül azonban Apró Annával fogtam kezet, aki egy hat hónapos inkubációs programot ajánlott nekem. Nagyon örültem neki, úgy gondolom, most ez a lehető legjobb a projektemnek.

Világpiacra szánja

Bence szeretné, ha az okoskesztyű nemcsak Magyar­országon, de világszerte ismert lenne és bárhol tudnák használni. Tervei között szerepel, hogy miniatürizálja az eszközt és elérje, hogy az még felhasználóbarátabb legyen. Erre pedig minden esélye megvan, hiszen egy nagy, üzletemberekből álló csapat már mellette állt, most már csak a potenciális befektetőket kell megtalálniuk.

Megkeresik a potenciális befektetőket

– Egy hat hónapos mentorálást nyertem el. A fél év alatt az üzletemberek, befektetők segítenek nekem kidolgozni egy jó üzleti tervet, valamint megkeresni a potenciális befektetőket. Minden hónapban elutazom hozzájuk Budapestre és találkozom velük. Ilyenkor szó esik arról, hogy mennyi pénzre lenne szükségem a további fejlesztésre, mihez kellene még nekem segítség, mit is akarok pontosan, és ami a legfontosabb, hogy megpróbáljuk megkeresni a potenciális befektetőket.

Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Az Arany diákjai jártak a bíróságon

Az Arany diákjai jártak a bíróságon

A gyermekek jogai kerültek előtérbe a Nyíregyházi Törvényszéken.

 Szépen beszélnek a vasvárisok

Szépen beszélnek a vasvárisok

Szép Magyar Beszéd címmel hirdetett vetélkedőt a Kazinczy- díj Alapítvány-Péchy...