Kismamák figyelem! - Már Nyíregyházán is lehet vízben szülni

Kismamák figyelem! - Már Nyíregyházán is lehet vízben szülni

Nyíregyházán van az első szülő medence a vidéki kórházak közül.

Már Nyíregyházán is lehetőségük van a vízben vajúdást választaniuk a kismamáknak. A vidéki kórházak közül az első a Jósa András Oktatókórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztálya, ahol beszereztek egy szülő medencét. A medence árát egy szegedi cég ajánlotta fel a kórháznak.


Újabb felajánlás és újabb fejlesztés valósult meg a Jósa András Oktatókórházban. A Szülészet- Nőgyógyászati Osztály kapott egy szülő medencét, így innentől a kismamák már vízben is vajúdhatnak.

- Mind az orvosi kar, mind a szülésznői és mind az ápolói kar olyan biztonságot tud nyújtani, ami miatt érdemes idetelepíteni egy ilyen dolgot. Nagyon büszke vagyok, mint szülész is, és mint főigazgató is, hogy ebbe az irányba megy a kórházunk – mondta el Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.


A vízben szülésnek több előnye is van, például az izmok sokkal könnyebben ellazulnak, egyszerűbb a testhelyzetváltás, jó fájdalomcsillapító hatása van és a baba számára is gyengédebb átmenet az életbe.

 

- Nagy vágyunk volt már régen, hogy a vajúdó nők számára olyan alternatívákat tudjunk nyújtani, amiben olyan pozíciót tudnak választani, ami részükre a legkényelmesebb. Ezek között van a vízben vajúdás, amit úgy tudunk, hogy nagyon nagymértékben csökkenti a fájdalmakat, nagyon nagymértékben gyorsítja a szülésnek az első fázisát és ahol ezt alkalmazzák, azt mondják, nagyon szeretik a kismamák – mondta el Dr. Pap Károly, a Szülészet- Nőgyógyászati Osztály, osztályvezető főorvosa.


A medence beszerzésének árát egy szegedi telephellyel rendelkező cég ajánlotta fel. A szegedi helyett, azért a nyíregyházi kórházat támogatják, mert itt találtak megfelelő nyitottságra és együttműködési hajlandóságra.

 

- Dr. Pap Károly főorvos úr személyében egy olyan előre gondolkodó és innovatív szakembert ismertünk meg, aki mellé mellé tudtunk állni. Mi támogatunk több kezdeményezést is, például a Szentgyörgyi Albert orvosi díj. Itt az alapítványt tudtuk támogatni és úgy látom, hogy nagy az öröm, tehát jó helyen van a kád – mondta el Kiss Tamás, a Goodwill Pharma Kft. business unit managere.


Az első szülés már meg is történt az osztály új szülő medencéjében. Kóder Kende látott napvilágot először Nyíregyházán ilyen körülmények között.

 

- Teljes mértékben úgy gondolom, hogy megéri kipróbálni. Más anyukának is nagyon ajánlom – mondta el Kóder Brigitta.

 

A szülést levezető dolgozók magasan szakképzettek, így problémamentesen zajlott le Nyíregyházán az első vízben születés.

 

- Én fantasztikusan éltem meg, még azóta is a hatása alatt vagyok. A baba és a mama is jól vannak a szülésnél minden rendben zajlott. A teljes team, aki segédkezett a szülésnél, pozitív élményekkel távozott – mondta el Enyedy Andrea vezető szülésznő, szakmacsoport vezető.


A kórház több mint 300 millió forint támogatást nyert a családbarát szülőszoba és szülészeti osztályokat támogató pályázaton, aminek a kivitelezése hamarosan elkezdődik. A cél az, hogy biztonságos környezetben, mégis otthoni körülmények között vajúdhassanak az kismamák.

 

 

#kapcsolódó

Hamarosan FŐHE Fesztivál a Nyíregyházi Egyetemen

Hamarosan FŐHE Fesztivál a Nyíregyházi...

18. alkalommal szervezik meg a Nyíregyházi Egyetemen a FŐHE Fesztivált. Idén...

Emelt szintű érettségi felkészítőket tartanak középiskolás diákok számára

Emelt szintű érettségi felkészítőket...

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2019. februártól április végéig (szombati...