TeSzedd! akció a Kölcseyben

TeSzedd! akció a Kölcseyben

A környezettudatos nevelés mindig is elsődleges célkitűzése volt a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnak.

A környezettudatos nevelés mindig is elsődleges célkitűzése volt a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnak. Ennek jegyében teljesen természetesnek tűnt, hogy az iskola is benevez Magyarország legnagyobb környezetvédelmi akciójába, a TeSzedd! mozgalomba.

Kilencedikesként a Kölcseyben megkezdve tanulmányainkat már az első napokban világossá vált, hogy itt a környezet védelmére mindenki nagyon odafigyel, hiszen tiszta iskolában, rendezett körülmények között még a tanulás is jobban esik. Igazgató úr szokta mondani, hogy ha rend van a környezetedben, akkor rend van a fejedben is.

Ennek szellemében nem volt kétséges számomra, hogy én is benevezek a TeSzedd! programba, és vidáman indultunk el kísérőtanárainkkal és osztálytársaimmal, hogy megtisztítsuk gimnáziumunk környékét és a Széchenyi utca Vasgyár utcáig terjedő részét.

Mindnyájan megdöbbentünk, hogy mennyi szemetet dobnak el az emberek, pedig Nyíregyháza egyik főutcáján, a Széchenyi utcán végig találhatók szemétgyűjtő edények. Arról is meggyőződhettem, hogy a negatív tapasztalat is tapasztalat, és a sok szemét láttán osztálytársaimmal megfogadtuk magunkban, hogy mi soha nem fogunk szemetelni.

A tanórákon sokat foglalkoztunk már a környezettudatos szemlélettel, de ez eddig valahogy mindig holt betű maradt számomra, most viszont, amikor láttam, hogy mennyi mindennel szennyezzük környezetünket, elhatároztam, hogy én is egyik élharcosa leszek a környezetvédelemnek.

Mint minden közösségi alkalom, ez az önkéntes munka is jó hangulatban telt, hiszen a munka közben azért beszélgethettünk is egymással, és ennek az egyik haszna az volt, hogy közelebbről is megismerhettem azokat az osztálytársaimat is, akikkel eddig lazább volt a kapcsolatunk.

Ahogyan haladtunk előre az időben, egyre inkább teltek a TeSzedd! feliratú zsákok, és ezzel egyidőben tisztult a Széchenyi utca és a belvárosi gimnázium, a Kölcsey környéke.

Véleményem szerint a TeSzedd! program keretein belül történt szemétszedés kiváló közösségi szolgálat. Az idő szép volt, a hangulat nem kevésbé, ráadásként pedig még tehettem a környezetemért is. Jó érzés volt látni, hogy ennyien hajlandóak voltak áldozni az idejükből a Földünk tisztaságáért.


Batári Máté, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. c osztályos tanulója

#kapcsolódó

Szivárvány színű folyó! Láttál már hasonlót?Videó!

Szivárvány színű folyó! Láttál már...

A kolumbiai La Macarena Nemzeti Parkban található Cano Cristales nevű folyó...

Kerékpárral Erdélyben, Székelyföldön

Kerékpárral Erdélyben, Székelyföldön

Az Eötvös Gyakorlóiskola diákokból és pedagógusokból álló 16 fős csoportja...