Ifjúsági csere olasz, spanyol, görög, portugál és magyar fiatalok részvételével Nyíregyházán

Ifjúsági csere olasz, spanyol, görög, portugál és magyar fiatalok részvételével Nyíregyházán

„Az együttélés kulcsa”

Augusztus végén ismét ifjúsági cserét szervezett a Közös Tér Egyesület olasz, spanyol, görög, portugál és magyar fiatalok részvételével Nyíregyházán.

A projekt a szociális hátrányokhoz kapcsolódó szolidaritás erősítésére hívta fel a figyelmet, ezáltal a szociális érzékenyítést helyezte a középpontba.

A projekt ötlete az előítéletek és kirekesztés elleni küzdelem apropóján született meg, és olyan fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoztak a fiatalok, mint: a munkanélküliség, létminimum alatt élők helyzete, foglalkoztatási szegénység, váratlan élethelyzetből adódó vagy egészségügyi nehézségekből eredő hátrányok, leszakadás, megélhetési gondok.

A téma fajsúlyossága okán a résztvevők interaktív és főként tapasztalati úton dolgozták fel a témát, a tanulási folyamatot a nem-formális eszközök segítették.

A projekt részeként ellátogattak a Családok Átmeneti Otthonába, ahol egy egész délután játszottak az ott élő gyerekekkel, ismerkedtek meg közelebbről az ott élők mindennapjaival, életútjával. Debrecenben a hajléktalanok és éhezők megsegítésére siető underground segélyszervezet, a Debrecen Bike Maffia munkásságát tekinthették meg, ezáltal is a téma gyakorlati erősítését helyezve középpontba.

Az ifjúsági csere során az érzékenyítésre fókuszáltak leginkább, mely segítheti a társas folyamatok megismerését, erősíti a tudatosságot, fejleszti a társadalmi kérdések iránti nyitottságot. A csere célja volt továbbá, hogy olyan adaptálható gyakorlatokat, módszereket kapjanak a résztvevők, melyek segítik nem csupán a mostani csere eszmeiségének továbbvitelét, de az eredmények fenntarthatóságát is nagyban szolgálják.

A hét folyamán a részvevők nem csak a különböző országok helyzetét térképezték és ismerték meg, hanem egymást és a másik kultúráját is. Erre szolgáltak a jó hangulatú nemzetközi estek, a Vidor keretein belül megtartott csángó táncház a Mustárházban, és a közös fürdőzés a Júlia Fürdőben.

A projekttémát kezdeményező fiatalok elsődleges célja volt, hogy nemzetközi párbeszédet folytathassanak egy igen aktuális, Európát érintő téma kapcsán. A disputa révén pedig megosztották saját tapasztalataikat és olyan élményekkel, eszközökkel, ismeretekkel gazdagodtak a társas együttéléshez, a szolidaritáshoz kapcsolódóan, melyek segíthetik saját közösségeikben erősíteni az elfogadó és nyitott attitűdöt.

 

#kapcsolódó

Bekerült az idei végzősök neve a "nagy" könyvbe

Bekerült az idei végzősök neve a "nagy"...

Idén húsz nyíregyházi középiskola végzős osztályának névsora került be a Ballagók...

Magyar Ápolók Napja a Zayban

Magyar Ápolók Napja a Zayban

Az Országgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben nyilvánította...