Városunkban tartották hétvégén az Országos Szakképzési Tanévnyitót!

Városunkban tartották hétvégén az Országos Szakképzési Tanévnyitót!

A gazdaságnak nagy szüksége van a jól képzett szakemberekre.


A gazdaságnak nagy szüksége van a jól képzett szakemberekre – hangsúlyozta az Országos Szakképzési Tanévnyitón az innovációs és technológiai miniszter. Dr. Palkovics László hozzátette, a magyar tanulók sorra hozzák el a hazai és nemzetközi szakmai versenyek fődíjait; ez is igazolja, hogy nemzetközi színtéren is elismert a magyar szakképzés, amely továbbfejlődését a kormány is támogatja.

Erősítenünk kell a szakmunka presztízsét, megbecsültségét és vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára ezt a karrierpályát. Örömmel jelentem be, hogy az elmúlt évek munkája eredményeként sikerült elérnünk, hogy 10 év után először tavaly ősszel 8,5%-kal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban, ami a szakképzés társadalmi elismertségének a növekedését jelenti.

A miniszter hozzátette, megújul a szakképzési rendszer, amely így rugalmas, modern, a munkaerő-piaci igényekhez még jobban igazodó lesz; 2020-tól például a szakgimnázium jelenlegi 4+1 éves képzési struktúráját a technikum 5 éves képzése váltja föl. Erre az ágazatnak is fel kell készülnie, tette hozzá Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár:

Ebben a tanévben minden a megszokott rend szerint megy, viszont a háttérben komoly előkészítések történnek majd. A mostani nyolcadikosoknak már úgy kell készülniük, hogy technikumba fognak jelentkezni, annak minden előnyével, úgyhogy ők nagyon szerencsések és szakképző iskolába fognak jelentkezni a leendő szakemberek – úgyhogy ehhez, mind a duális partnereket, mind az iskolákat fel kell készíteni.

A rendezvényen ünnepi beszédében Dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta, a város kiemelt figyelmet fordít az oktatás-nevelése és a gazdaságfejlesztésre. Több Szakképzési Centrumhoz tartozó iskola épületét felújították, a végzett fiataloknak lakhatási támogatást nyújtanak és fontos, hogy a szakképzésben résztvevők is megtalálhatják számításukat, hiszen sok nagyvállalat Nyíregyházát választotta székhelyéül.

Olyan fejlesztések történtek az elmúlt években és vannak most is folyamatban, amely igényt is tart a magasan szakképzett szakmunkás gárdára. Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy a helyi nagy foglalkoztatók rendszeresen közös programokat szerveznek és bonyolítanak le a Szakképzési Centrummal. Ma már ott tartunk, hogy szinte minden jelentős nagy nyíregyházi cég az elmúlt 5 évben végzett munkahelyteremtő beruházást vagy éppen folyamatban van a fejlesztése. A másik jó hír, hogy a Modern Városok Programja keretében elkészült az első 50 hektáros befektetési terület az új ipari parkban, ahol a LEGO az első nagy vállalkozás, amely már ott működik és a nyugati elkerülő is egy hónap múlva kész, amely ezt az új gazdaságfejlesztési területet feltárva, egyedülálló infrastruktúrát biztosít.

Az Országos Szakképzési Tanévnyitón különleges, látványos előadásokkal készültek a diákok. A produkciókban többek között a kreativitás és a robotika is szerepet kapott.

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

A Virtuózok színpadáról a Kölcsey Ferenc Gimnázium iskolapadjába

A Virtuózok színpadáról a Kölcsey Ferenc...

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb komolyzenei tehetségkutató versenye a Virtuózok,...

A DIPLOMÁSOKAT ÜNNEPELTÉK AZ EGYETEMEN

A DIPLOMÁSOKAT ÜNNEPELTÉK AZ EGYETEMEN

Július 2-án, vasárnap rendezte meg a Nyíregyházi Egyetem az Oklevélátadó Ünnepi...