Nyárra elkészül a felújított Kállay-ház - Jó ütemben halad a kivitelezés

Nyárra elkészül a felújított Kállay-ház - Jó ütemben halad a kivitelezés

Nyárra elkészül a felújított Kállay-ház - Jó ütemben halad a kivitelezés

Június 27-én átadják a Bessenyei téren 1 milliárd forintért felújított egykori Kállay-otthon épületét. A történelmi dokumentumokból álló gyűjtemény és a könyvtár mellett helyet kap e kulturális intézményben egy várostörténeti kiállítás és konferenciaterem is.

Nyáron, a Múzeumok Éjszakáján újabb gyöngyszemmel gazdagodik majd Nyíregyháza kulturális negyede a színház, múzeum, szabadtéri színpad, illetve  a környező parkok ölelésében. A kórházalapító sebész főorvos, Kállay Rudolf építtette egykoron  a család lakóotthonát, mely több  mint egy évtizedes tárgyalássorozat nyomán került a város tulajdonába. A Kállay-kúria, vagy más néven Kállay-ház I. ütemben – a Modern Városok programnak köszönhetően – felújított főépületéhez nyaktaggal kapcsolódik (korábban a Hadkiegészítő Parancsnokság által használt), 1959-ben épített emeletes, lapos tetős épület. Most ennek rekonstrukciója zajlik. Ebben az épületegyüttesben fog helyet kapni a Nyírvíz-palotában ideiglenesen elhelyezett Kállay Gyűjtemény.

Újjáépül a kétszintes árkádsor

A földszinten tervezett „Nyíregyháza város története” című kiállítás interaktív módon mutatja majd be a város fejlődésének történetét a kezdettektől az 1990-es évekig. Az emeleten konferenciatermet és egyben multifunkciós teret alakítanak ki, mely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja. Az épület egy részét az ingatlanon található melléképületekkel együtt elbontják, emellett újjáépül a történelmi épülethez a korabeli fotók tanúsága szerint a nyugati oldalon csatlakozó nyitott, kétszintes árkádsor. A felújítás során eszközbeszerzés, környezetrendezés is megvalósul, parkolókat, kerékpártárolókat létesítenek, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszert is kialakítják. A fejlesztés eredményeként a Kállay-ház főépületében méltó helyre kerül a Kállay Gyűjtemény, a jelen beruházással érintett épületrészben pedig kialakítják a „Nyíregyháza város története” című várostörténeti kiállítást.

Nem csak a turizmusnak szól

– Itt fogjuk bemutatni a Kállay Gyűjtemény kapcsán azt a polgári kultúrát, ami Nyíregyházán is volt. Összegszerűen 1 milliárd forintba került az épületegyüttes felújításának I. és II. üteme. Látszik, hogy az attrakcióra, a tartalomra és a látványosságra koncentráltunk. Ez a felújítás nemcsak a turisztikának szól, hanem legalább ennyire a nyíregyháziaknak is – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

A családkutatás egyik központja lehet

A Kállay Gyűjtemény Magyarország egyik legnagyobb  reprezentatív gyűjteménye, ami a családkutatás egyik központja lehet majd az új helyen. A könyvtár 16 ezer kötet, Kállay Miklós és a Kállay család anyagával van tele. Olyan gyűjtemény, amelyet  most Nyíregyháza meg tud mutatni Magyarországnak – szólt az épületbejárás alkalmával dr. Ulrich Attila alpolgármester.

– A Kállay Gyűjtemény, ami most 120 négyzetméteren tekinthető meg, ezután 1200 négyzetméteres helyet kap a kiállításaival együtt, amelyek, azt gondolom, hogy Kelet-Magyarország legmodernebb kiállításai lesznek. Ráadásul egy olyan múltját mutatja be Nyíregyházának és a régiónak, amellyel tanítani lehet azt a generációt, ami most felnő. Azért vannak a digitális játékok és azért vannak a filmek, hogy kicsit játszva is tanulhasson az ember. Számítunk arra, hogy minél több turista betér ide, ezért idegen nyelvű feliratokkal és új honlappal is készültünk – folytatta az alpolgármester.

A Kállay-épület három helyrajzi számon szerepelt és három minisztérium volt a tulajdonosa. Hosszú tárgyalások nyomán mára teljes egészében ingyen került a város tulajdonába, a fenntartás is Nyíregyháza feladata lesz. Korabeli híradók és történelmi filmek, interaktív foglalkoztató, állandó és időszaki kiállításban kincsek kerülnek a Bessenyei téri épületbe.

Kivételes értékek

A gyűjteményt alapító, a néhai miniszterelnök, Kállay Miklós fia, Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete közreműködésével kivételes értékek is a városba kerültek. Ilyen a Magyar Királyi Szent István rend nagykeresztje a csillaggal – a rendet egyébként 1764-ben alapította Mária Terézia –, ami egy unikális darab a Kállay Gyűjtemény falerisztikai állományában. Ez az egyetlen darab létezik ugyanis az országban. Ezt a példányt Belmonte érsek, apostoli nuncius kapta 1911-ben, személyesen Ferenc Józseftől – tudtuk meg dr. Holmár Zoltántól, a Kállay Gyűjtemény történészétől.

Modern kulturális negyed

E beruházás mellett folyamatban van az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújítása is, amely „Szindbád” néven nyit majd meg. A megújult épületben színháztörténeti múzeum, 3D-s mozi, pódiumszínpad és bisztró is működik majd. Emellett várhatóan idén nyár végéig megvalósul a Benczúr-Bessenyei terek körüli utak és járdák felújítása is, ezzel teljessé téve a park és környezetének megújulását. A megvalósuló fejlesztések révén új, modern, mai kornak megfelelő kulturális negyeddel bővül Nyíregyháza belvárosa.

#kapcsolódó

Újabb duális képzések indulnak az egyetemen

Újabb duális képzések indulnak az egyetemen

SZEPTEMBERTŐL ÚJABB KÉT SZAKON INDÍT DUÁLIS KÉPZÉST A NYÍREGYHÁZI EGYETEM

TÖBB MINT 100 ÚJ MUNKAHELY NYÍREGYHÁZÁN

TÖBB MINT 100 ÚJ MUNKAHELY NYÍREGYHÁZÁN

A Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. 3,3 milliárd forintot meghaladó beruházása...