9. vagy 10. osztályos vagy? - Tanulj az USA-ban

9. vagy 10. osztályos vagy? - Tanulj az USA-ban

Jelentkezés 2020. szeptember 1. és október 15. között.


Mi a FLEX program?

A Future Leaders Exchange (FLEX) program az amerikai kormány által biztosított teljeskörű ösztöndíj, mellyel a diákok egy középiskolai tanévet tölthetnek az Amerikai Egyesült Államokban. A FLEX program egy kulturális csereprogram, mely során az ösztöndíjasok önkéntes fogadócsaládoknál élnek, megismerkednek az amerikai kultúrával, a szokásokkal, a családi, az iskolai és a közösségi élettel, valamint az amerikai értékekkel. Mindeközben saját országuk nagyköveteként számos lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák hazájukat. A program már lassan három évtizede létezik, azonban a magyarországi diákok számára a 2019-2020-as tanévben nyílt meg először ez a lehetőség.

Az alábbi országokból lehet a FLEX programra pályázni: Azerbajdzsán, Csehország, Észtország, Grúzia, Görögország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

Évente összesen mintegy ezer diák tanul a FLEX ösztöndíjjal az USA-ban. Magyarországról az első évben tíz, majd 14 diák kapta meg a lehetőséget.

Pályázati feltételek a 2021/2022-es tanévre

A jelentkezéshez az alábbi feltételek mindegyikének meg kell felelni:

Magyar állampolgárság;

Születési dátuma 2003. július 15. és 2006. július 15. közé esik;

A pályázat beadásának időpontjában középfokú oktatásban vesz részt magyarországi intézményben a 9. vagy 10. évfolyamon (9. nyelvi osztály is megfelel);

Iskolai eredménye legalább jó (4)

Tanult angolul és angoltudásáról számot tud adni;

Az USA vízumkövetelményeinek megfelel és nem töltött összesen 90 napnál többet az USA-ban az elmúlt 5 év során.


A fogyatékkal élő diákokat is bátorítjuk a pályázat beadására. Kérjük, hogy érdeklődés esetén vegye fel a kapcsolatot az American Councils budapesti irodájával és tájékozódjon ITT.

 

Milyen támogatást nyújt az ösztöndíj?

Oda-vissza szóló nemzetközi és országon belüli utazás költsége (a diák otthonától az amerikai célállomásig és vissza);

Havi juttatás a közösségi eseményeken való részvételre és a személyes szükségletekre;

Egy előzetesen kiválasztott és átvizsgált fogadó családnál való elhelyezés egy éves időtartamra;

Beíratás egy amerikai középiskolába;

Tájékoztató megbeszélések, beleértve az elutazás előtti és a hazatérésre való felkészítést;

A helyi amerikai közösségek által szervezett programok;

Egészségbiztosítás, kivéve a már korábban fennálló betegségek kezelését és a fogorvosi kezelést.

Mit NEM tartalmaz az ösztöndíj?

Nemzetközi útlevél kiváltásával kapcsolatos költségeket;

A havi zsebpénzen túli személyes költségeket;

Poggyásztúlsúly, telefonszámlák, internet használat díja.

 

Ki szervezi a FLEX programot?

Az American Councils for International Education szervezi a FLEX program számára a diákok toborzását, kiválasztását, a tájékoztató megbeszéléseket és az utaztatást. Az American Councils egy 1974-ben alapított nemzetközi non-profit szervezet, mely azon dolgozik, hogy elősegítse az országok közötti megértést, az egyének közötti eszmecserét és az oktatáson keresztül előmozdítsa az együttműködést. Az American Councils több mint 40 éve tervez, valósít meg és támogat innovatív programokat az Egyesült Államokban, Európában, Eurázsiában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában sok tízezer résztvevő számára. Ezek az Egyesült Államok kormányának különféle programjai a középfokú oktatásban, felsőoktatásban részt vevő diákok és tanárok, oktatók számára.

A kiválasztás menete

A kiválasztás személyes teljesítményen alapul, valamint fontos annak bizonyítása a felvételi eljárás során, hogy mennyire felkészült a diák egy egyéves csereprogramban való részvételre. Habár az angol nyelv megfelelő ismerete fontos, nem ez az egyetlen kiválasztási kritérium.

A pályázat első fordulója az online pályázat, melynek során az adatok megadásán túl három esszékérdésre kell válaszolni. A pályázati oldalon való regisztrációtól számítva 10 nap áll a jelentkező rendelkezésére, hogy beadja a pályázatát. A pályázat beadása után 24 órán belül kap egy linket egy belépési kóddal az angol teszthez. Az angol tesztet az arról szóló e-mailes értesítés kézhezvételétől számított 72 órán belül le kell tenni. A teszt két szövegértési feladatból áll összesen 12 kérdéssel, melyek megválaszolására összesen 15 perc áll rendelkezésre.

Az előszűrésen túljutók bekerülnek a következő fordulóba, mely az alábbi részekből áll:

Angol nyelvi teszt

Esszéírás

Személyes meghallgatás

Csoportmunka

Komplex pályázati űrlap kitöltése

Mind az online pályázaton való továbbjutásról, mind az ösztöndíjak elnyeréséről egy független washingtoni bizottság dönt. Pályázni minden év őszén lehet, az online pályázat eredménye általában november-decemberben várható. A következő fordulóra általában december-január folyamán kerül sor, eredményhirdetés pedig májusban várható

 

További információ: ide kattintva érhető el.

#kapcsolódó

X-Faktor meghallgatás Nyíregyházán

X-Faktor meghallgatás Nyíregyházán

Április 20-án az X-Faktor meghallgatást tart Nyíregyházán! Részletekért kattints...

VLOGGER KERESTETIK!

VLOGGER KERESTETIK!

LEGYÉL TE EGY JÓ NYÍREGYHÁZI ARC!