A nyíregyházi operatív munkacsoport közleményt adott ki

A nyíregyházi operatív munkacsoport közleményt adott ki

Ha a bölcsődékben, óvodákban valakinél felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, az önkormányzat és az intézményvezetők – együttműködve a járványügyi szakemberekkel, a lehető leggyorsabban intézkednek a fertőzés lokalizálása, a továbbterjedés megakadályozása érdekében.

Ha a bölcsődékben, óvodákban valakinél felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, az önkormányzat és az intézményvezetők – együttműködve a járványügyi szakemberekkel, a lehető leggyorsabban intézkednek a fertőzés lokalizálása, a továbbterjedés megakadályozása érdekében

Nyíregyházán is hagyományos formában vette kezdetét a 2020/21-es iskolai, óvodai, bölcsődei oktatási, nevelési, gondozási év. A személyes jelenléten alapuló oktatás, gondozás, nevelés ugyanakkor előre valószínűsíti azt is, hogy egy-egy közösségben a gyermekről, pedagógusról, vagy gondozóról kiderül, koronavírus-fertőzött vagy a fertőzés tüneteit mutatja.

A nyíregyházi operatív csoport az országos és megyei járványügyi adatok ismeretében fel van készülve arra, hogy az önkormányzati intézményekben az eddig ismertté vált eseteken kívül is lesznek még további fertőződések. Amennyiben egy adott intézménytől ilyen irányú jelzés érkezik – figyelembe véve a nemzeti népegészségügyi szervek ajánlásait – az önkormányzat és az intézményvezetők – együttműködve a járványügyi szakemberekkel, a lehető leggyorsabban intézkednek a fertőzés lokalizálása, a továbbterjedés megakadályozása érdekében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma állította össze és juttatta el valamennyi óvoda, iskola részére a részletes intézkedési tervet, amely mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit, ha koronavírus fertőzés gyanúja merül fel, amelyet a tanévkezdés után egy héttel már kiegészítettek. A nyíregyházi oktatási-nevelési intézmények, fenntartótól függetlenül ezt az intézkedési tervet hajtják végre és tartják be városszerte

Mint arról hírt adtunk, a tanév kezdete előtt megtörténtek a fertőtlenítő nagytakarítások és eljutottak a nyíregyházi óvodákba, iskolába is az Operatív Törzs által biztosított felület-és kézfertőtlenítő szerek. Emellett maguk az intézmények is folyamatosan szerzik be ezeket a higiéniás szereket.

Intézményi eljárásrend Főszabály, hogy szülő nem léphet be az oktatási-nevelési intézménybe, csak az intézményvezető előzetes engedélyével vagy szülői értekezleten való megjelenés céljából. Amennyiben egy gyermeknél, óvónőnél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről az intézmény gondoskodik, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el. Amennyiben a gyermeknél koronavírus fertőzés gyanúja merül fel vagy igazoltan fertőzött lesz, erről a szülő az intézményt köteles értesíteni. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19-fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ők látják el a beteggel kapcsolatos teendőket.

A gyermek az iskolába, óvodába, bölcsődébe – hasonlóan, mint más megbetegedések esetén – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézménynek el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül

Hatáskörök – szükséges óvintézkedések

 Ha bebizonyosodik a koronavírus-fertőzés, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen, a kontaktkutatást követően megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni. Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az Operatív Törzs hozhat, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése egy, vagy több osztályra, csoportra. Óvodák, iskolák estén a rendkívüli szünet elrendeléséről nem a fenntartó, hanem az Oktatási Hivatal dönt. Amennyiben a nyíregyházi operatív munkacsoporthoz, a polgármesterhez az óvodák, vezetőjétől jelzés érkezik arról, hogy COVID pozitív dolgozó vagy gyermek érintettség van az intézményben, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében - akár a járványügyi hatóság intézkedését megelőzően is - tájékoztatják az intézményvezetők a szülőket és arra kérhetik őket, hogy a járványügyi szervek vagy az Oktatási Hivatal további intézkedéséig a gyermekeket ne vigyék az intézménybe. Ehhez a szülők együttműködését kérjük.

Gyermekfelügyelet

Amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg elrendelik a tantermen kívüli, digitális munkarendet, rendkívüli szünetet, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni a szülők támogatása érdekében. Ha az intézményben objektív okokból nem szervezhető meg a gyermekfelügyelet, arról a fenntartó gondoskodik. A gyermekfelügyelet során a gyermekétkeztetési feladat ellátójának változatlanul biztosítania kell a gyermekétkeztetést

Csak egészséges, tünetmentes gyermeket vigyünk közösségbe

Az operatív munkacsoport arra kéri az óvodákba, bölcsődékbe járó gyermekek és természetesen az iskolások szüleit is, hogy csak teljesen egészséges gyermeket vigyenek az intézménybe és fokozottan figyeljék a koronavírus fertőzésre utaló tüneteket: A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés; egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, íz-, és szagérzékelés elvesztése.

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester megbízásából:

Dr. Kása Brigitta aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője

#kapcsolódó

Csúsznak az utak: több baleset is történt már

Csúsznak az utak: több baleset is történt...

Csúsznak az utak: több baleset is történt már

Viharos szél, felhőszakadás és jégeső várható a keleti megyékben

Viharos szél, felhőszakadás és jégeső...

Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.