Újra a Nyíregyházi Televízióé az első helyezés

Újra a Nyíregyházi Televízióé az első helyezés

Újra a Nyíregyházi Televízióé az első helyezés a Helyi Érték Díjak hírműsor versenyében

A 92 helyi televíziót tömörítő Helyi Televíziók Országos Egyesülete idén is meghirdette Helyi Érték Díj pályázatát tagjai körében – áll az egyesület frissen kiadott közleményében. S hogy miért most? Mert noha a Helyi Érték Díjakat hagyományosan az egyesület tavaszi találkozóján osztják ki, a járványhelyzet miatt az őszi találkozóra tervezték a díjátadót – ám ezt is el kellett halasztani. A végeredmény azonban megszületett, amely egy tekintetben hasonlít a tavalyira: ismét díjazásra érdemesnek találták a Nyíregyházi Televízió Híradóját. Sőt, a legjobbnak.

A tagtelevíziók híradós műsorszám, magazinműsor és egész estés filmek, dokumentumfilmek kategóriában nevezhettek. A Helyi Érték Díj pályázat pályaműveit idén Gulyás István újságíró, szerkesztő, Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező és Kollarik Tamás producer, filmrendező, jogász, egyetemi oktató, a Médiatanács korábbi tagja értékelték. A zsűri döntése szerint a Híradós műsorszám kategória I. helyezettje a Nyíregyházi Televízió Híradója lett – csakúgy, mint tavaly. Bár többéves távlatban nézve még többször szerepelt már ezen a képzeletbeli dobogón. Kérdésünkre Gulyás István azt nyilatkozta, a Híradó műfajának vannak világszerte használt, sztenderd elemei, de fontosak az önálló, kreatív megoldások, például az arculat. Ám az elsődleges, az adott közösség életét minél teljesebben bemutatni. Gulyás István szerint nemcsak idén, hanem már tavaly is a Nyíregyházi Televízió Híradója volt az, ami leginkább megfelelt ezeknek a szempontoknak, kiválóan teljesített a szerkesztőség a látottak alapján.

„Professzionális csapat munkája”

– Amiket én láttam, abszolút pozitív irányba mozogtak és derűlátásra adnak okot. A legfontosabb, hogy egy professzionális csapat munkáját láttam. Nyíregyháza egy napjának a teljes keresztmetszetét kell adni a Híradónak. A műfaji hozzáértésen kívül egyfajta kreativitás is kell ennek a bemutatásához, és ez a kreativitás hibátlanul lejön ebből a Híradóból. Nagyon fontos, hogy egy Híradónak meghatározó eleme az arculata. A grafika, a zenék, a dinamizmus – s ez a nyíregyházi Híradóban mind ott volt a topon, vagy a top közelében – fogalmazott.

A helyi média az egyik legfontosabb

Az MTVA „Ez itt a kérdés” című műsorának főszerkesztője hozzátette, a helyi média egy ország, nemzet életében az egyik legfontosabb elem a média egészét nézve, elsősorban azért, mert olyan dolgokat tükröz a nézőknek, amiket ők megélnek, amit szeretnének viszontlátni. Meglátása szerint, ha nincs lokális média, akkor nem létezhet szabad és a valóságot teljes körűen bemutató globális média sem, ugyanis előbbi tudja szállítani utóbbinak azokat a helyi híreket, amik lehetnek akár országos jelentőségűek, s csak ezzel együtt létezhet tökéletes, országos hírszolgáltatás – mondta. Utóbbiért a Nyíregyházi Televízió évek óta sokat tesz, hiszen a közszolgálati hírcsatornának küldünk havi szinten többtucatnyi anyagot, reprezentálva a megyeszékhely és Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait.

Mi ott vagyunk és dokumentálunk

S hogy miért is van szükség helyi televízióra a vidék szempontjából nézve, amikor egy nyíregyházi a készüléke elé ülve akár több száz csatorna közül is választhat? Zagyva Gyula, az NYTV-t is üzemeltető Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint azért, mert – nem megbántva a kereskedelmi televíziókat – mi nem a szenzációkat vadásszuk, hanem a mindennapok eseményeit, történéseit mutatjuk be. – Igyekezetünk szerint teljes körűen, objektíven. Mert ha mi nem jelenítünk meg egy kulturális eseményt, vagy nem látogatunk el egy óvodába, vagy nem vagyunk ott egy alapkő letételénél, akkor ezt ki tenné meg? A mi feladatunk részben az is – kimondva vagy kimondatlanul –, hogy archiváljuk a város történelmét. Látva archív sorozatunkat a Nyíregyházi Televízióban, milyen jó most visszaemlékezni egy 20–30 évvel ezelőtti eseményre, megismerni arcokat, akár szüleinket, gyermekünket vagy saját magunkat, ez is fontos teendőnk. Mindezekhez kell egy önkormányzat, melynek a támogatása nélkül nem tarthatnánk itt, a televíziózás ugyanis nagyon költséges műfaj, nem is beszélve a technikai eszközpark szinten tartásáról. Kell egy nagyon komoly szakértelemmel bíró, munkáját szerető csapat, akik a mínuszokban és a nyári forróságban is rohannak az „események után”. És nem utolsósorban kell a nézők szeretete, kitartása mellettünk, s jó visszahallani azokat a szavakat, amikor a tegnapi riportalanyunk azt mondja, tudod mennyien szóltak, hogy láttak tegnap a televízióban... – foglalta össze Zagyva Gyula, a Város-Kép Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Médiacentrum, több felülettel

A cégnév pedig jó ideje egy önkormányzati médiacentrumot takar, melynek szerves része a több mint negyedszáz éves múltra visszatekintő Nyíregyházi Napló és a város webportálja, a nyiregyhaza.hu is – ezt már Tarczy Gyula főszerkesztő tette hozzá. – Az alkotóközösség küldetése és munkájának gyümölcse a képernyőn túl is tovább él, hiszen a Nyíregyházi Televízió, köztük kiemelten a Híradó anyagai folyamatosan megtekinthetőek a saját weboldal mellett a hírportál funkciót is ellátó nyir­egyhaza.hu oldalon, így akár többéves távlatból is visszanézhetőek. S a nyomtatott sajtót előnyben részesítő olvasók sem maradnak le róla, hiszen a Nyíregyházi Napló hetilap hasábjain is visszaköszönnek a hírek. Mindezt ráadásul a közösségi média is segíti: a szintén kezelésünkben lévő Nyíregyháza Megyei Jogú Város Facebook-oldalát (a szeptember végi állapot szerint) már 24 162 ember kedveli, így ennyien közvetetten itt is figyelemmel követhetik a helyi történéseket. Sőt: hetente nagyjából 95 ezer ember látja jelenleg legalább egy bejegyzésünket ezen a platformon – a számok is mutatják a helyi jellegű hírközlés fontosságát.

Nyolc év alatt ötször

S bár a pandémiás helyzet szűkebb keretek közé szorította a tévé 35. esztendejének méltó megünneplését, a díj mindenképpen emeli a jubileum fényét. Ráadásul nem egyedi: 2013 óta összesen öt alkalommal került a legjobb helyi hírműsorok dobogójára az NYTV Híradója, másodszor szerezve első helyet, s emellett a magazinműsorok és a dokumentumfilmek kategóriájában is többször vehetett át szerkesztőségünk Helyi Érték Díjat az elmúlt években. A hírműsort a szakma másképpen is elismeri: a Médiatanács rendszeresen támogatásra méltónak ítéli.


Szerző: Tarczy Gyula

#kapcsolódó

Pályaválasztási Kiállításon a Ridens

Pályaválasztási Kiállításon a Ridens

Elnyerte a közönségdíjat a Ridens sátra. Nézd meg a képeket!

HELYESÍRÓ KÉMIKUSUNK, VERES ESZTER

HELYESÍRÓ KÉMIKUSUNK, VERES ESZTER

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákja, Veres Eszter (17)...