FOLYTATÓDIK A MŰVÉSZEK A KÖNYVTÁRBAN RENDEZVÉNYSOROZAT

2016.09.29.
Tavaly már tudósítottunk a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium Tiszavasvári úti Kollégiumának nagyszerű kezdeményezéséről, a Művészek a könyvtárban rendezvénysorozatról – mely idén a diákok érdeklődése okán újra elindult.

A különféle művészeti ágakat a fiatalsághoz közelebb hozó alkalmak során számos újdonsággal, érdekességgel ismerkedtek meg a tanulók, ezért is lett rövid idő leforgása alatt népszerű köreikben. Így a 2016/2017-es tanévben sem volt kétséges, hogy folytatódik a kezdeményezés, mégpedig az irodalommal indítva.

 

MI A JÓ AZ IRODALOMBAN?

 

Maga az irodalom kifejezetten nehéz téma a fiatalság körében, hiszen gyakran nem vonatkoztatnak el a tanórákon hallottaktól, és a kötelező olvasmányoktól – de mindennek ellenére is sokan gyűltek össze a Zrínyi Tiszavasvári úti kollégiumának könyvtárában, és érdeklődéssel várták az est kezdetét. Két író-költő, Nagy Zsuka és dr. Antal Balázs voltak a rendezvény meghívott vendégei, akik az első szárnypróbálgatásokról, a nehézségekről, a legszebb pillanatokról és személyes kedvenceikről meséltek a diákoknak.

 

 

 

Nagy Zsuka, aki a költészet mellett félállásban a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanáraként is dolgozik, elárulta, hogyan lett művészneve Zsuzsannából Zsuka, miért rajong annyira Tóth Erzsébet illetve Szabó T. Anna alkotásaiért, és arról is mesélt, hogy képzelhetik el nála a fiatalok az írás folyamatát. A résztvevők ihletet meríthettek dr. Antal Balázs, a Nyíregyházi Egyetem Irodalomtudományi Intézetének adjunktusának életútjából is, aki számos ötletet adott a költészet iránt érdeklődő fiataloknak. – Érdemes bátornak lenni, nyelni egy nagyot és elküldeni különféle folyóiratoknak a munkáitokat. Aztán persze jön az izgalommal teli várakozás, de arra is van esély, hogy fogadják írásaitokat – mondta az est egyik vendége, aki azt is elárulta, számára a tökéletes költő-társ a sötétség.

 

És, hogy miként vélekednek a zrínyis diákok az irodalomról? Következő cikkünkben erről olvashattok!

 

Farkas Fanni

Fotók: Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

Kapcsolódó galéria