NAGYANYÁINK INFLUENZA ELLENI PRAKTIKÁI

NAGYANYÁINK INFLUENZA ELLENI PRAKTIKÁI

Próbáljuk ki a hagyományos népi gyógymódokat, ha náthásak, vagy influenzásak vagyunk. Ne rohanjunk rögtön a gyógyszertárba!

Amikor még nem voltak elterjedve a gyógyszerek, őseink túl tudták élni a fagyos, náthás időszakot. Lássuk, mik voltak akkor a túlélési trükkök!

Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percigSzűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulástenyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja aváladék termelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti aváladék eltávolítását

Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást isképes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagygrépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzívíz.

Hagymatea - Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjukössze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barnacukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

"Nyers hagyma, ill. a hagymatea helyett ajánlom a forró hagymalevest! Lehet tenni bele pár gerezd fokhagymát is, úgy még hatásosabb és ízletesebb is! Én hagymalevest kezdek kívánni, ha megfáztam... " - mondta Dr. Péter Katalin.


Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerintfűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket isvásárolhatunk.

Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésreajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztettfolyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók atyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.

"Tudom még ajánlani ugyanerre a forró gulyáslevest (halevőknek a halászlé is jó) nagy mennyiségű erős paprikával és forralt borral. A legjobb, ha a forralt bort is cseresznyepaprikával csináljuk! (csak a végén kell bedobni, nem nagyon csíp, de nagyon hatásos)." - ajánlotta az orvos.

Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket ahatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát ésízét is adja.

Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.

Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknekköszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcs centrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón aC-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

Citrusfélék
A citrus gyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.

A C-vitamin hiány súlyos problémákat tud okozni! Tudjon meg többet róla!

Mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.

egeszsegkalauz.hu

#kapcsolódó

Érettségi és etika az Aranyban!

Érettségi és etika az Aranyban!

Cserlakiné Hagymássy Krisztina, etika tanárnak köszönjük az anyagot!

Ezer táblagépet kapnak egészségügyi szakdolgozók

Ezer táblagépet kapnak egészségügyi...

Ezer táblagépet kapnak egészségügyi szakdolgozók